Det er efterhånden almen viden, at den kost, vi indtager, har stor indflydelse på vores helbred. Kosten kan have en negativ samt en positiv indvirkning på hjernens udvikling gennem livet og dens evne til at holde sig i god form. En sund kost kan blandt andet mindske risikoen for at udvikle demens. I denne artikel ser vi nærmere på, hvilke fødevarer, der kan indgå i en hjernesmart kost og hvilke øvelser og motionsformer, du kan inkorporere i hverdagen, for deraf at høste den positive indvirkning på din hjernes udvikling.

 

Styrk din koncentration og hjerne med spil

Der er mange gode grunde til at passe på din hjerne og holde den skarp. Ligeledes finder der mange gode måder at gøre det på. Før vi dykker ned i de fødevarer, du kan spise for at beskytte din hjerne, og de øvelser, du kan lave for at styrke din hukommelse, koncentration og fokus, er der en del, der kan siges om spils postive indvirkning på hjernen. Forskellige spil som for eksempel blackjack, Tetris, Sudoko og lignende er gode for hjernen, fordi de træner din hjerne til at arbejde på forskellige – og nogle gange helt nye – måder. Derudover er der mange andre små ting, du kan inkorporere i din hverdag. Selvom det virker som bittesmå ændringer, kan disse ting udfordre din hjerne. Det kan være ting som at løbe en anden rute end normalt eller køre en anden vej til arbejde. Ændringer – det være sig små eller store – tvinger din hjerne til at arbejde aktivt i stedet for at køre på autopilot.

 

Pas på din hjerne med alt godt fra Middelhavet

Der er lavet mange forskellige studier i årenes løb for at afdække, hvilken kost der er sundest for både krop og hjerne. Mange studier er foretaget af foreninger og virksomheder, der forsker i demens og andre hjernesygdomme. Her forsøger studierne at afdække, hvordan du bedst holder sygdomme på afstand. Flere studier har fremhævet Middelhavsdiæten, som er den kost, de spiser i Middelhavsområdet. Ifølge disse studier har diæten en positiv indvirkning på hjernen og kroppen. Diæten indeholder nemlig en masse sunde fedtstoffer samt gode kostfibre og kan dermed være med til at holde din hjerne og krop i topform.

 

Hvis du vil give dig i kast med Middelhavsdiæten og dermed give din krop og hjerne en masse sunde fedtstoffer, er der en del fødevarer, du kan inkorporere i din kost. Din kost bør især være rig på fed fisk, som for eksempel laks, sardiner og makrel. Derudover bør du spise hvidt kød fra fjerkræ, masser af grøntsager samt nødder og sundt fedt fra avocado, oliven og gode kvalitetsolier – både til at stege i og risle over maden.

 

Yoga, meditation og fysisk træning styrker hjernen

 

Det er ingen hemmelighed, at fysisk træning påvirker kroppen og gør dig stærkere, men motion påvirker faktisk også hjernen. Når du er fysisk aktiv, udskiller hjernen en lang række skadelige kemiske stoffer. Fysisk træning er med til at vedligeholde hjernecellerne og hjernens funktioner. Motion styrker din indlæringsevne, hukommelse, koncentration og intelligens, mens motion ligeledes styrker din hjernes evne til at håndtere stress.

 

Det er næsten ligegyldigt, hvilken form for motion du dyrker. Hælder du til fodbold, er det altså helt fint. Nogle sportsgrene fremhæves dog som særligt gode, idet de styrker koncentrationsevnen og mindsker stress. Dermed gør disse sportsgrene det lettere for hjernen at fungere optimalt. Yoga og pilates kombineret med med mindfulness kan især være vejen frem, og så kan det være smadder nemt at komme i gang med. Der findes nemlig mange gode guides og apps, der kan hjælpe dig i gang med både yoga, pilates og meditation.

 

Sund kost med masser af kostfibre samt sunde fedtstoffer fra blandt andet avocado, nødder, olier og fed fisk kombineret med spil og en aktiv og mindful livsstil er en del af det, der holder din hjerne sund og ung.