Fliserensning er måske ikke det, der står øverst på de fleste haveejeres huskeliste. Men det burde det, for selv om alger er små encellede planter, kan de anrette store skader på havens flisearealer, hvis de ikke bliver fjernet i tide.

”Selv stenen udhules med tiden af dråben”, synger Anne Linnet i en af Johanne Møllehaves sange og sådan er det også lidt med alger. For får de lov til at gro længe nok, kan de anrette store skader på havens flisebelægning – og endnu være skader kan de forårsage på husets tag.

Derfor er det en god ide at få foretaget en regelmæssig fliserensning af havens naturstens- og flisebelagte gang- og terrassearealer. Det fjerner ikke algerne, men gør, at de bliver nødt til at starte forfra med væksten.

Derfor skal du få foretaget fliserensning af en professionel

I de fleste byggemarkeder kan du leje udstyr til fliserensning. Oftest er der tale om en højtryksrenser med noget specialudstyr på og ud over lejeudgiften skal du så også købe noget algerensemiddel, som byggemarkedet også sælger. Instruksen fra byggemarkedet lyder så på, at du bare skal sprøjte algemidlet ud over alle de fliser, du har liggende i haven.

fliserens

Men dels er det algerensemiddel, du kan købe med til maskinen, sjældent lige så miljøvenligt som det de professionelle firmaer anvender, og dels kan du uden den fornødne erfaring nemt overse steder, hvor algerne gror. I nogle tilfælde kan fejlbetjening af udstyret også føre til, at du får anrettet skader på det underlag, fliserne ligger på, så de begynder at vippe eller synke.

De fleste tagrensningsfirmaer foretager også fliserensning

Så derfor anbefales det, at du overlader fliserensning til et professionelt firma. Det er firmaer, der stort set ikke foretager sig andet end algerensning af tage, flisearealer og facader. De anvender særligt udstyr og et meget miljøvenligt rensemiddel, der hverken beskadiger havens planter eller underlaget på flisearealet.

Når du skal finde et firma til fliserensning, kan du med fordel søge efter tagrensningsfirmaer. Du behøver ikke begrænse søgningen til lokalområdet, for de bedste og billigste firmaer til fliserensning er oftest dem, der har specialiseret sig i det – og de bor ikke nødvendigvis lige om hjørnet, men kører gerne langt efter opgaven.

Få imprægneret dine flisearealer

Efter endt fliserensning kan de professionelle fliserensningsfirmaer foretage en imprægnering af flisearealerne, der gør dem mere vandafvisende. Det gør de ved at påsprøjte en nanoteknologisk belægning på fliserne af samme slags, som den der anvendes på autoruder, så du ikke behøver at køre med viskerne selv i stærk regn.

Belægningen gør det nemmere for vandet af løbe fra fliserne, så de hurtigere bliver tørre efter et regnskyl. Derved hæmmes algevæksten – den forhindres ikke.

Alger gror overalt

Har du lagt flise- eller naturstensbelægning i haven, går der ikke længe før de første alger begynder at gro på dem. De små en-cellede planter bliver båret rundt af vinden og sætter sig på alle porøse overfalder.

Bedst har de det på fugtige og skyggefulde steder. Her har de nemt ved at få næring og breder sig derfor hurtigt. Det er derfor, det altid er på de mest mørke steder i haven, at du først lægger mærke til det umiskendelige grønne skær, som algerne giver.

Men det betyder ikke, at algerne ikke kan gro på de mere solbeskinnede dele af havens flisearealer. De går bare i dvale i sommermånederne og får her oftest en gullig farve. Det betyder dog ikke, at algerne er visnede eller døde. For så snart vi kommer hen til efterårsmånederne, hvor solen ikke har nær så meget magt og ikke er så længe på himlen, vågner algerne op til dåd igen og begynder at gro. Det gør de frem til næste sommer, hvor de så går i dvale igen.

Så selv i de solrige dele af haven, vokser der alger. Det går bare lidt langsommere, der hvor sollyset er stærkest.

Derfor er algerne skadelige for din flisebelægning

Får algerne lov til at gro, går der ikke lang tid, før der opstår tydelige grønne belægninger i havens skyggeområder. Her begynder algernes rødder at trænge ned i mellemrummene mellem fliserne og ned langs kanten af flisearealerne. Det betyder, at fugten får adgang til den underliggende belægning.

Samtidig bliver fliserne glatte og ubehagelige at gå på og lige efter et regnskyl kan flisearealet ligefrem blive så glat, at du kan flade.

Bliver algevæksten kraftig nok, bliver det også muligt for mos og andre vækster, at begynde at gro oven på algerne. Deres rødder er større og kraftigere og snart kan du se mosset brede sig langs fliserevnerne og langs kanterne af flisearealerne.

alger fugt og mos

Det åbner endnu mere op for fugten og måske ligefrem for, at regnvandet kan trænge ned under fliserne og begynde at erodere det sand og grus, der ligger i stabillaget. Det opdager du pludselig en dag, fordi du snubler over kanten på en af fliserne. For vaskes gruset væk under fliserne begynder de at forskubbe sig og vippe. Belægningen bliver ujævn.

Det åbner endnu mere op for vandets hærgen og ved den første frost kan der opstå endog kraftige frostsprængninger. Det kan skade underlaget endnu mere, lige som det kan få fliserne til at forskubbe sig yderligere. I værste fald kan fliserne ligefrem revne eller også kan der brække hjørner af dem.

Tegn abonnement på fliserensning

Kimen til al denne ødelæggelse skyldes algerne. Så derfor er det vigtigt, at du får sat ind mod algerne og foretaget en fliserensning med jævne mellemrum. For som sagt fjerner fliserensningen kun algerne for en periode og tvinger algevæksten til at starte forfra.

Derfor tilbyder de fleste professionelle tag- og fliserensningsfirmaer også en særlig abonnementsordning, hvor de kommer hvert eller hvert andet år – eller sjældnere – og renser dine fliser for alger. Abonnementet er oftest op til 20 % billigere end listeprisen, fordi firmaerne kan lægge arbejdet i de mere stille perioder og på den måde få fyldt kalenderen op.

Faktisk bør du tegne en lignende aftale på algerensning på dit tag. For på taget kan algerne anrette endnu værre og meget mere katastrofale skader på både tagbelægning, tagkonstruktion og selve huset.

Hvis du er mere en DIY type så kan du se en video nedenfor som er en ret god instruktion til fliserensning:

https://youtu.be/cZi021egHdw