Hvad vejer et æg? Har du måske spurgt dig selv, men det kommer jo helt an på, hvilket æg der er tale om. I de fleste tilfælde vil det dog være et hønseæg, da det er det æg, som langt de fleste af os ha at gøre med i hverdagen. Danskerne spiser i gennemsnit 250 æg om året, hvilket svarer til et æg hver hverdag.

Hønseæggene vejer omkring 60 gram. De kan variere lidt i størrelsen fra omkring 50 gram til omkring 70 gram. Hvis vi tager udgangspunkt i et æg på 60 gram, udgør skallen 10 gram, hviden 30 gram og blommen 20 gram.

Hvordan undgår fugle at knuse deres æg?

Når æg er så lette, og æggeskallerne er så tynd, har du måske undret dig over, hvordan fuglene kan undgå at knuse æggene, når de ligger på dem. Det skyldes dog først og fremmest, at fuglene rent faktisk ikke ligger ovenpå æggene med al deres vægt. Det er ikke muligt for fugle at ligge direkte på maven, derfor støtter de stadig på benene, når de ligger på reden.

Den anden grund er, at æggene er meget holdbare, selvom de er så lette og har en så tynd skal. De kan derfor klare meget mere vægt, end du umiddelbart ville tro. For eksempel kan et ukogt strudseæg klare, at der står et voksent menneske på det.

Hvad vejer verdens største og mindste æg?

Når vi taler om, hvor meget et æg vejer, kan vi ikke komme udenom de største og de mindste æg på Jorden. I øjeblikket er det strudsen, der står for at lægge de største æg. De er på hele 1500 gram stykket, altså 20 gange så meget som et hønseæg. Til sammenligning vejer kolibriæg, der er de absolut mindste æg, kun 0,4 til 1,4 gram.

Den fugl, der lægger de største æg i forhold til størrelsen på dens krop, er den newzealandske fugl, kiwien. Dens æg udgør mellem 15 og 30 % af hunnens kropsvægt. For en struds udgør æggene kun 1,5 til 2 % af deres kropsvægt.

Hønseæg er slet ikke æggeformede

Fordi hønseæg er de æg, som vi kender bedst, forbinder vi deres form med æggeformen. Men hønseæg er faktisk meget usædvanlige, når det kommer til formen på æg. Den kan variere fra helt kuglerunde æg over ovale æg til aflange æg.

Det, der afgør, æggenes form er formen på forældrenes vinger. Den hænger igen sammen med, hvor hurtigt fuglene har brug for at kunne flyve. Mange havfugle har brug for at kunne flyve meget, og at deres unger kan flyve hurtigt, når de er udklækkede. Derfor lægger de aflange æg. Det giver mulighed for, at de kan have flere æg i kroppen, og at ungerne kan komme hurtigt på vingerne, når de er udrugede.

Rovfugle har egentlig også brug for at kunne flyve hurtigt, men de har ikke brug for, at deres unger kommer på vingerne hurtigt. De lægger derfor meget små runde æg. De skal så fodre ungerne i længere tid, inden de kan komme på vingerne.

Find gode opskrifter med æg hos HurtigMums her som røræg og pocheret æg.

Læs eventuelt og “vægt” artiklerne Hvor meget vejer en kasse øl? og Hvor meget vejer en banan?