Saltning og snerydning er altsammen en sur del af det at være boligejer. Mange har en tendens til at glemme at feje sneen bort i indkørslen eller blot lige klare det mest allermest nødvendige frem for at fjerne, hvad der skal til.

Om man bor i København eller i provinsen er ikke så afgørende. Det er nemlig desværre sådan fat, at man som boligejer uanset kommune er pligtig til at rydde for sne, frost og is.

Skulle en gammel kone falde på boligforeningens trappe, eller måske postmanden taber en pakke med en Ming-vase i jeres indkørsel. Det er ikke så smart og altsammen noget, man skal have sin forsikring til at dække – hvis man da har en dækning, der er svarende til behovet, hvilket ikke nødvendigvis vil være tilfældet.

Der skal ryddes sne fra kl. syv

Snerydning i København kan synes mere komplekst, da der typisk ikke er tale om, at boligejeren ejer fortov eller vej, måske snarere en trappe eller en mindre havegang, som postbud, skraldemand, vicevært osv. benytter. Det er dog de samme regler, der gør sig gældende som sådan, hvilket vil sige, at der skal ryddes sne, saltes eller gruses fra klokken syv om morgenen.

Og der hjælper ingen kære mor, da rydningen vi blive foretaget af kommunen, hvis en nabo har sladret om, at I ikke selv udfører pligten. Regningen vil så blive jer tilsendt uanset beløb / prisniveau.

Snerydningen manglede – faldt du?

Hvis det omvendt er dig som borger, der er faldet og f.eks. har brækket et ben eller fået en værdisag beskadiget, skal du kunne bevise, at der er fundet en skade sted, og at der var tale om glat før på den pågældende passage på en grund.

Du skal kort sagt have styr på dokumentationen og holde øje med tidspunktet, hvor der var glat og vejrmeldingerne tilknyttet jeres geografiske område. En lægeudtalelse eller et billede af skaden fra skadestuen vil nok også være en god idé, så du kan påvise over for bolig- eller grundejeren, at det var snerydningerne i området, der ikke var styr på.

Hvis du vil tale med kommunen, vil det typisk være forvaltningens vej- og parkafdeling, der står for kommunikationen og saltning m.v. i løbet af vinteren. Der er dog også en del saltvogne og traktorer, der kører uafhængigt og ikke er ejet som sådan af en kommunal instans, da der også købes ind eller udliciteres i Danmark flittigt i den branche.

Mange kommuner har en vej- og parkafdeling eller en lignende instans. Navnet på afdelingen kan dog variere alt afhængig af kommunesammenlægninger og hvad der er vedtaget af forvaltning i fagområdet som sådan.

Hvis du som borger har en grund eller et areal, der skal ryddes, saltes, gruses, findes der visse firmaer, som udfører dette arbejde døgnet rundt. I nogle få tilfælde rengøringsfirmaer, men oftere leverandører af viceværtspligter, da de ligger inde med rydningsmaskiner i forvejen og personale, der møder tidligt ind om morgenen. Et eksempel på et sådant firma er viceværterne fra SyRen, der primært dækker i København og omegn og rydder for boligforeninger.

“Det er mig, der rydder sneen på stien, vejen og alléen,” lyder firmaets slogan i en populær video på Youtube, der er blevet set mere end 750 gange.

Se også artiklen om ejendomsservice her