Dårlige betalere er et problem i næsten alle virksomheder. Det er tidskrævende at kradse pengene ind igen, og du risikerer at betale omkostninger for noget, du ikke får noget ud af i sidste ende. Eller gør du?

Der er stor forskel på hvordan du betaler for ydelser hos fx inkassofirmaer og advokater. Her får du en guide til, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger inkassofirma, og hvordan du slipper for at bruge tid og penge på at inddrive det, dine kunder skylder dig.

Vælg en anden end din sædvanlige advokat

Du har måske allerede en advokat, du har brugt til at oprette virksomheden, skrive handelsbetingelser eller noget helt tredje. Og hvad kunne være mere nærliggende end at vælge at bruge samme advokat til inkassosager?

Ulempen ved at vælge din faste advokat er, at du får en rådgiver, der ved lidt om meget, men ikke har nogen dyb viden om inkasso-området. Det kan altså blive dyrt for dig, hvis din advokat ikke udelukkende laver inkassosager.

For så er der ikke lavet gode processer, der sikrer dig en god pris på arbejdet. Men endnu værre kan det blive, hvis der begås små fejl i forløbet. Lever processen ikke op til kravene i inkassoloven, risikerer du nemlig at tabe sagen udelukkende på grund af små tekniske detaljer.

Derfor er det en rigtig god idé at vælge et inkassofirma, der ikke laver andet end inkassosager. De har den fornødne erfaring til at opnå det bedste resultat for dig.

Vælg den rette betalingsform

Som med alle andre retssager kan omkostningerne i en inkassosag meget hurtigt løbe op. Så længe du vinder sagen, er det ikke noget stort problem. For så skal modparten betale sagsomkostningerne – eller i hvert fald størstedelen af disse.

Men taber du sagen er det en anden snak. Derfor er det fornuftigt at vælge et inkassofirma, der tilbyder, at du kun betaler, hvis de vinder sagen. På den måde risikerer du ikke at smide en masse gode penge efter en tabt sag.

Denne betalingsform har desuden en anden stor fordel: Inkassofirmaet bliver kun betalt, hvis det vinder sagen. Det betyder, at de har en væsentligt større interesse i den enkelte sag.

Vælger du i stedet en af de mange abonnementsløsninger på inkasso, er der større sandsynlighed for, at netop din inkassosag bare bliver endnu en sag i rækken, der skal overstås hurtigst muligt, for at mindske omkostningerne for for inkassofirmaet.

Abonnementsløsningerne har desuden den ulempe, at du kommer til at betale, uanset om du har brug for inkassofirmaets ydelse eller ej. Med den anden løsning skal du ikke have tegnebogen op af lommen til inkassofirmaet, medmindre der kommer penge ind fra sagen.

Vælg et inkassofirma, der repræsenterer dig godt

Det er også vigtigt at vælge et inkassofirma, som du føler dig tryg ved. Husk på at de kommer til at repræsentere dig overfor nogle af dine kunder. Selvom situationen med en dårlig betaler er ubehagelig under alle omstændigheder, er der stor forskel på, hvordan den håndteres.

Håndteres sagen dårligt, risikerer du først og fremmest, at du ikke får kunden igen. Men du risikerer også, at kunden giver dig en dårlig omtale, eksempelvis i form af dårlige anmeldelser online. Det kan komme til at skade din forretning i høj grad.

Sørg derfor for, at vurdere, hvordan inkassofirmaet er at snakke med. Din oplevelse af deres kundeservice giver en god forståelse af, hvordan de vil tale til dine kunder.

Det er også en god idé at spørge ind til firmaets procedurer. Spørg ind til, hvordan forløbet i sagen bliver, og spørg også konkret ind til, hvordan tonen er i kommunikationen med dine skyldnere.

Selvom der er tale om en sag, hvor din kunde skylder dig penge, og det skal gøres klart, at pengene skal betales og der måske skal føres en retssag, kan det have stor betydning for sagens forløb, at kommunikationen mellem inkassofirmaet og din skyldner foregår med respekt.

Kilde: MFinansInvest