Hvordan laver man glas? Glas bliver fremstillet af sand, soda og kalk, der bliver varmet op. Dermed bliver det til en samlet masse, som det er muligt at arbejde med. Meget glas kan genbruges enten til den samme funktion eller til en ny.

Glas bliver fremstillet af en blanding af sand, soda og kalk. Det bliver varmet op, så ingredienserne smelter sammen, så det er muligt for glaspusteren at arbejde med det. Blandingen af de tre kaldes menge. Der skal bruges en del soda og en del kalk til fire dele sand. Det tager tid for mengen at smelte; den skal stå i ovnen i cirka 15 timer.

Udover de tre ingredienser kommer der typisk også farvestof i. Det kan selvfølgelig være for at farve glasset blåt, rødt eller en anden farve, som glaspusteren ønsker, men det skal faktisk også i, hvis glasset skal være gennemsigtigt. Glas vil naturligt have et lidt grønligt skær. Derfor kommer der lidt rødt farvestof i, når det skal være gennemsigtigt.

Glas bliver i dag brugt til en lang række forskellige produkter. Det er selvfølgelig vinduesruder, drikkeglas og bilruder, men også for eksempel til isolering og armering.

Tidligere blev vinduesruder fremstillet af en glaspuster

I dag bliver vinduesruder fremstillet ved, at mengen bliver påført en tinplade i et meget tyndt lag. Det gør, at vi kan få vinduer i præcis den størrelse, som vi ønsker, og stort set uden fejl.

Tidligere var det dog også en glaspuster, der stod for at fremstille vinduesruder. Der blev de pustet op, som du har set, når glaspusteren for eksempel skal udforme en skål. Derefter blev de klippet op, så de blev til en firkant. Det gjorde, at der var et punkt i midten, som glaspusteren havde pustet igennem. Det kunne lukkes til, men ikke fjernes.

Derfor var vinduerne også tit meget forskellige. Det var normalt, at de var tykkere i den ene ende i forhold til den anden. Gammel skik sagde, at vinduerne holdt bedst, hvis den tykke ende vendte nedad. Det har givet anledning til at tro, at glasset blev ved med at være lidt flydende, og at det derfor med årene flød nedad. Det er dog ikke tilfældet.

Glas kan genbruges mange gange

I dag er det muligt at genbruge glas til en lang række forskellige formål. Helt siden 1942 har der i Danmark været pant på glasflasker for at sørge for, at de blev afleveret, så de kunne bruges igen.

Det nemmeste er at genbruge hele flasker. I det tilfælde skal de bare rengøres grundigt og kan derefter genbruges til det samme formål. Det kan for eksempel være som ølflaske eller til at indeholde madvarer.

Smadret glas kan også genbruges. Det er dog sværere at rengøre. Glasset er lige så holdbart som nyt glas, men mange har alligevel en ide om, at nyt glas er bedre. For eksempel er der meget få glaspustere, der fremstiller vinglas, skåle og lignende i genbrugt glas, selvom de sagtens kan opnå en høj kvalitet.