Indholdet på denne side kan være sponsoreret indhold

Har du en irriterende kollega? Sådan en af dem, der sidder og klikker med kuglepennen hele tiden, fumler og piller på alt muligt, laver underlige lyde eller sidder og vipper manisk frem og tilbage med fødderne. Så læs med her og find ud af, hvordan du kan holde ham eller hende beskæftiget på anden vis.

Der er bare nogen mennesker, der kan være irriterende, bare på grund af det de gør. Det kan ødelægge både din koncentration og dit humør og tit også sætte din tålmodighed på en alvorlig prøve. Bare han dog for ¤#()=)(`!”=#)/% snart gad holde op med at klikke på den der kuglepen.

Det kan også være, at du er en af dem, der tit bliver kigget irettesættende på af de andre på kontoret eller oplever, at kollegaerne pludselig komme hen og hiver et eller andet ud af hænderne på dig, som du uden at ane det sidder og fumler med – bare sådan at ren kedsommelighed.

I begge tilfælde opstår der en ubehagelig situation og der opstår en dårlig stemning på kontoret. Og det kan hurtigt komme til at fylde en hel del og sætte sit tydelige spor på hverdagen. Det er ikke rart – hverken for dig der bliver forstyrret og den kollega, der – måske helt uden at vide det – er årsagen til forstyrrelsen.

Hvad med de hjemlige fredsforstyrrere?

Det kan også være, du har problemet derhjemme. At ungerne – eller i hvert fald en af dem – bare ikke kan sidde stille, men hele tiden skal pille ved et eller andet. Det kan være underkoppen eller tallerkenen på bordet, der lige skal vippes med, siderne i avisen eller bogen, der lige skal bladres lidt i eller også har de et eller andet stykke legetøj, de kan få til at sige en utroligt irriterende lyd.

Ligegyldigt hvad, så er det bare irriterende og det stakkels barn bliver irettesat igen og igen – uden at det ser ud til at hjælpe eller få barnet til at holde op. Sådan en møgunge.

De kan ikke gøre for det

Den kedelige nyhed for dig er, at de ikke kan gøre for det. Hverken kollegaen eller børnene. Det er en reaktion, der kommer helt af sig selv, en slags refleks eller tvangshandling, der oftest skyldes en eller anden grad af kedsommelighed eller mangel på noget fysisk at tage sig til.

Det eneste der er at gøre, er at give de pågældende noget andet, de kan tage sig til, som dels ikke er irriterende for dig og andre og dels altid kan være lige inden for rækkevidde, når den ubevidste trang til at fumle med noget melder sig.

Løsningen hedder Fidget Cube

Den løsning hedder Fidget Cube. Det er et terningformet ”instrument”, der indeholder en masse forskellige ting, der kan pilles, rodes og fumles med, uden at det behøver at skabe irritation hos omgivelserne. Samtidig give det en indre ro hos den pågældende og hjælper med til, at vedkommende kan slappe af og koncentrere sig bedre om sit arbejde eller hvad det nu er, han eller hun er i gang med.

Terningen er ikke større, end at den kan ligge i en lomme og dermed altid være klar, når rastløsheden melder sig. Den kaldes også for en stressterning på dansk, netop fordi den er god at stresse af med.

Det kan du fumle med på en Fidget Cube

På hver af terningens sider sidder der nogle forskellige ting, du kan flytte rundt på, trykke på og dreje rundt. De fleste af tingene er lydløse, men på en af siderne sidder der en stor kontakt, du kan trykkes på. Den kan sagtens larme lige så meget som en kuglepen, men med lidt træning kan den sagtens vippes frem og tilbage helt lydløst – og selv med lyd på, er den hverken nær så højlydt eller skarp, som lyden af en kuglepen, der bliver klikket på hele tiden.

På en anden af terningens sider sidder der et stort joystick. Det kan køres rundt, trykkes ned og trækkes op. Det er også muligt at knipse det rundt med tommelfingeren. Så her er der masser af muligheder for at fordrive kedsomheden.

På den tredje side på terningen, finder du en lille drejekontakt, der minder om en gammeldags, mekanisk lysdæmper. Den kan drejes rundt og er den perfekte erstatning, hvis du har for vane at sidde og køre spidsen af tommelfingeren rundt mod spiserne af din pegefinger og langemand.

På side nummer fire finder du en metalkugle, der kan drejes rundt eller trykkes ned. Trykker du den ned, kører den lidt nemmere rundt. Ovenover – eller nedenunder – finder du tre små hjul, du kan få til at køre rundt. Enkeltvis, to på en gang eller alle tre. Du bestemmer helt selv antallet.

Terningens femte side byder på fem øjne som dem, du normalt finder på en terning. Øjnene her er dog lidt større og udformet som små knapper, du kan trykke på. Nogle af dem har et lille klik indbygget og andre siger ikke noget. Så er det ellers bare at trykke løs.

Terningens sidste side er udstyret med en lille fingerformet fordybning, der er perfekt at sidde og køre spidsen af tommelfingeren frem og tilbage i. Eller en af de andre fingre hvis det virker mere naturligt.

Så uanset hvad det er for en form for kedsomhedshandling, der virker mest tiltalende, så findes den med stor sandsynlighed på en af siderne af Fidget Cube.

Fidget Cube – en crowdfunding succes

Fidget Cube er et resultat af crowdfunding – altså hvor mange forskellige investorer går sammen og skaber det fornødne kapitalgrundlag for et nyt produkt. I nogle crowdfunding-projekter får deltagerne aktier i produktet efter hvor mange penge, de har skudt ind. Men i andre tilfælde får de bare produktet tilsendt i det antal eksemplarer, der svarer til deres investering.

Men at ideen til Fidget Cube skulle blive så godt modtaget, kom også bag på idemændene – to amerikanske brødre ved navn Matthew og Mark McLachlan, der begge døjede med forskellige former for kedsomhedshandlinger. De generede både dem selv og ikke mindst deres omgivelser. Så derfor satte de sig for at udvikle noget, de kunne bruge i stedet og som ikke var i stand til at irritere omgivelserne nær så meget.

Da de introducerede Fidget Cube på crowdfunding-portalen Kickstarter.com, bad de oprindeligt om beskedne 15.000 USD. Men problematikken var åbenbart velkendt hos mange og løsningen så ud til at være den rigtige. For før fundingperioden var forbi, havde hele 154.926 investorer skudt næsten 6,5 millioner dollars i projektet! Så voldsom en succes er det meget få crowdfunding-projekter, der opnår.

Helt almindelige amerikanere står bag

fidget cubeDe to idemagere bag Fidget Cube er sådan set bare helt almindelige amerikanere med et problem, de gerne ville gøre noget ved. De to brødre var noget af en prøvelse for familien, lige som de tit fik bemærkninger fra deres omgangskreds om deres forskellige irriterende vaner.

Den ene led af det klassiske kuglepenne-klikker syndrom og kunne han ikke finde en kuglepen, kunne han altid sidde og vippe med fødderne eller køre fingeren rastløst frem og tilbage langs bordkanten.

Den anden havde en mani, som flere i hans omgangskreds nærmere mente nærmere var en fetish. Han kunne ikke lade et stykke boble-plast være. Så snart han fik chancen, gik han i gang med at klemme alle boblerne i plastikken ud. Gerne dem med små bobler – de varede længst. Men også boble-plast med store bobler var populært. For de gav mere lyd.

Hans evindelige klemmen på boble-plast var virkelig noget omgivelserne hadede ham for og de opdagede det også, selv om han gik med et stykke plast i lommen, for ikke at vække opsigt. Det var som at se en manisk mand med en uendelig bedekæde.

Stressterningen er også god til ADHD og OCD

Selv om Fidget Cube er forholdsvis ny på markedet, er der allerede flere amerikanske eksperter i særligt ADHD, der har været fremme og lovprise dens positive effekt.

For ifølge eksperterne hjælper terningen de ADHD-ramte med at få ro på deres rastløsning. Det øger koncentrationsevnen og forbedrer deres opmærksomhed, så de dels lærer bedre og dels lettere kan få udført deres arbejds- og andre opgaver i hverdagen.

Også personer med OCD må forventes at kunne have en gavnlig virkning af Fidget Cube. For ved hjælp af stressterningen kan der opbygges nogle rutiner, det er til at tage med på farten. Det betyder, at OCD-ramte får nemmere ved at komme hjemmefra. Det kan ofte være et problem, fordi de gentagende gange er nødt til at kontrollere, at der er lukket for vandet, gassen og strømmen, før de kan komme ud af døren.

Gavnlig for blodomløbet

En anden fordel ved Fidget Cube er, at den skulle være gavnlig for blodomløbet. Det viser nyere amerikansk forskning, hvor man målte blodomløbet i benene hos folk. Her bad man forsøgspersonerne sidde stille i tre timer og så vippe med det ene ben og sidde stille med det andet. Det ben folk vippede med, havde et bedre blodomløb.

På samme måde formodes blodomløbet af blive bedre i den hånd, der bruges til Fidget Cube. Så ved at bruge Fidget Cube skiftevis med den ene og den anden hånd, kan folk med dårligt blodomløb i fingrene opnå lindring på deres symptomer.

Så udover at bringe ro til de rastløse og de ADHD-ramte, kan Fidget Cube altså også afhjælpe kredsløbsproblemer.