Aldrig er der blevet eksperimenteret så meget med nye materialer og udformninger af fodboldstøvler som i dag. Et par sprit-nye fodboldstøvler i seneste model kan sparke seriøst hul i budgettet. Det gælder med andre ord om at vælge rigtigt første gang, og det ser vi lidt nærmere på i denne guide til fodboldstøvler.

Valget af fodboldstøvler er sværest første gang

Man skal jo starte et sted, og er du helt ny på grønsværen, bliver valget af fodboldstøvler formentlig din første og største udfordring. Når det handler om festsko, fritidssko og gummistøvler, kan man til nød leve med en semioptimal pasform, men den går altså ikke, når det handler om fodboldstøvler. De skal sidde perfekt og være en støbt forlængelse af din krop.

Du skal derfor ikke starte ud med at købe en topmodel på en udenlandsk webshop. Så er der næsten garanti for, at du slår en skævert. Først og fremmest skal du have skudt dig ind på, hvilken fodform du har, og hvilke typer af støvler du arbejder bedst i. Der er næsten ingen vej udenom at eksperimentere lidt, og det kan blive en dyr affære, hvis du ikke passer på.

God gammeldags rådgivning går man sjældent fejl af

Mange vælger at gå i sportsforretningen, hvor der ofte følger kompetent rådgivning med. Her kan du få målt og vurderet din helt personlige fod (husk lige at vaske tæerne inden), og sørg for at lytte godt efter, for der kan sagtens være guldkorn at hente. På den måde kan du få en god fornemmelse af, hvilke typer af sko du skal gå efter. Sælgeren vil nok forsøge at sælge op til en dyr model, men prøv at holde bolden ved jorden, og tænk på, at det sikkert ikke er det sidste par, du køber.

Nyere brugte fodboldstøvler fås billigt

Der er mange derude som dig, der kæmper med at finde de rigtige fodboldstøvler, så der laves masser af fejlkøb. Derfor kan du sagtens finde fine støvler til spotpriser, hvis du kigger på DBA, Facebook eller lignende. Tag ud og prøv skoene, og køb, hvis du føler for det.

Hvis dine fødder er i nogenlunde gængs størrelse, er det selvfølgelig også oplagt at prøve lidt til med kammeraternes støvler, når I alligevel sidder i omklædningsrummet og lufter sokkerne. Det er en både billig og nem måde at høste lidt erfaringer.

Valg af materiale til fodboldstøvlens overdel

Det klassiske overdelsmateriale er naturligvis læder, og det foretrækkes stadig af mange. En fodboldstøvle med læder er som oftest den mest komfortable, og naturmaterialet har en god evne til at tilpasse formen en smule efter foden. Særlig populært et kængurulæder. Ulempen ved læder er selvfølgelig prisen og nødvendigheden af jævnlig vedligeholdelse.

Det bliver dog mere og mere almindeligt at fremstille overdelen i kunststof. Det kan være imiteret læder eller materialer med ekstra åndbarhed som for eksempel mikrofiber. Som regel er kunststofferne væsentlig lettere end læder, og det kan være en fordel, hvis man spiller en hurtig position.

Det sidste nye inden for fodboldstøvler er vævede overdele, som giver både bedre åndbarhed og mere komfort. Overdelen er nærmest en strømpe, der er vævet af tynde snore. Det kan være en svær kamel at sluge, hvis man er vandt til en tætsiddende læderstøvle, for det giver en helt anderledes let fornemmelse.

Vælg fodboldstøvlens knopsystem efter underlaget

De fleste er klar over, at fodboldstøvler er forsynet med knopper underneden, men det er faktisk noget mere kompliceret end som så. Knopperne er nemlig tilpasset specifikke typer af underlag, så du er nødt til at have en ide om underlaget, før du køber støvlerne. Det mest almindelige er uden tvivl FG-knopper (Firm Ground), der er beregnede til fast underlag som eksempelvis græsbaner. Professionelle spillere bruger dog også ofte SG-knopper (Soft Ground), som er udviklede specielt til vådt græs eller kunstgræs. Der findes desuden en helt række andre typer, som vi ikke vil kommer nærmere ind på her.

Du er med andre ord nødt til at vide lidt om den eller de baner du kommer til at spille på, før du vælger fodboldstøvle. Spiller du på flere typer af baner, kan det være nødvendigt at have flere par støvler. Ellers vil du ikke kunne spille optimalt, og der kan også være problemer med garantien, hvis du bruger en fodboldstøvle på underlag, den ikke er beregnet til.

Overvej din spilposition, når du køber fodboldstøvler

Alt afhængigt af dit ambitionsniveau, kan du også vælge at tage lidt hensyn til din foretrukne position og spillestil på banen, når der skal vælges støvler. Hvis du eksempelvis står på mål, kan du formentlig have gavn af en tung fodboldstøvle, der understøtter de lange afleveringer op ad banen. Er du derimod angrebsspiller med hang til lækre driblinger, har du måske mere brug for en let støvle med præcis boldkontrol. Forsvarsspillere kan have et ønske om ekstra beskyttelse i forhold til tacklinger osv.

Meget afhænger dog af spillestil og personlige præferencer, så det er lidt af en videnskab at udvælge de bedste fodboldstøvler, og der skal som regel flere støvler gennem systemet, før man rammer den helt perfekte.

Der er penge at spare ved online køb

Når du først har fundet dig til rette og ved, hvad du går efter, er online køb en oplagt mulighed. Det er meget almindeligt i dag, og der kan være en del penge sparet ved at købe hjem fra udlandet. De mest brugte mærker er Adidas, Puma og Nike, og har man udset sig en specifik model, er det let at sammenligne priserne.

Et afsluttende råd er at skifte støvler, mens de gamle stadig er brugbare. Vent ikke til sidste øjeblik med at købe nye. Det kan tage ganske lang tid at spille et par nye støvler til, og så er det rart at have de gamle i reserve, hvis fødderne lige trænger til lidt afslapning.

Sidst opdateret: 1. april 2016