Ifølge en statistik skulle hver tiende dansker have prøvet at købe sort rengøring, det vil sige arbejde, uden samfundet reelt kan registrere handlen og dermed momsen. Regningsfri rengøring finder ifølge branchefolk især sted inden for trappevask i Københavnsområdet, hvor boligforeninger indkøber løbende assistance til at rengøre og feje trapper.

Danske boligforeninger har tidligere kunnet slippe for at administrere moms, men den går ikke længere rent juridisk, og der skal derfor svares moms af ydelsens pris, når der betales. Imidlertid lader markedet ikke til at bekymre sig om den slags:

“Vi har desværre måttet sande, at mange foreninger indkøber af etniske leverandører, som forbavsende ofte drejer nøglen om. Det er sorte penge, det hele. Og kan ikke løbe rundt på den måde i længden med de priser,” fortæller en ejer af et rengøringsselskab til E-pressen. Han oplyser især firmaer ejet af tyrkiske personer er slemme til at “krejle”, som det hedder på nudansk. Inden for et område som vinduespudsning i København er prisen også presset.

Den reelle pris på trappevask

“Vi tager selv ikke mere end 180 kr. i pris for en trappevask på tre-fire etager, og hvis andre gør det billigere, kan det med sikkerhed ikke løbe rundt. Så markedet er presset for tiden,” siger den anonyme ejer.

Der lader også til at være en berøringsangst i mange rengøringsfirmaer over for at offentliggøre priser på rengøring af private hjem eller trappevask i boligforeninger, hvilket nok hænger sammen med de fordækte forretningsmetoder. Det er dog muligt at gøre lidt research ved at “google” på nettet, og der findes faktisk reelle forretningsfolk, der fremviser priseksempler offentligt. Nogle af dem kommer også gerne og afgiver gratis tilbud på stedet i boligområdet.

Det lader til, at man som forening kan regne med at betale en pris for trappevask på 36-42 kr. eks. moms per etage, hvilket jo lyder helt rimeligt, når man tager de danske lønninger i betragtning i København og omegn. Man skal dog sikre sig, at der bliver både fejet og vasket samt løftet dørmåtter i opgangen! Dvs. at grundigheden er i orden og at der anvendes miljøvenlige rengøringsmidler, der ikke skader luftveje hos beboere og arbejdere.

Det er f.eks. muligt at tjekke prisen på trappevask på hjemmesiden i linket.