Har du overtaget huset som dødsbo, er det ikke praktiske opgaver, du mangler. I kølvandet på et dødsfald er der både en sorg, der skal bearbejdes. En begravelse, der skal arrangeres, samt alt det praktiske med fordeling af arven, opsigelse af abonnementsaftaler og medlemskaber, information og kontakt til venner og familie.

Det er derfor ikke et tidspunkt, hvor du har en masse overskud til at forbedre boligen før et eventuelt salg. Men det bør du! Det er nemlig ikke sjældent, at arvingerne ender med at hæfte for usælgelige huse, som påvirker deres økonomi. Dette er betingelserne ved at privatskifte et dødsbo, hvilket er den skifteform mange arvinger vælger i dag, fordi de selv ønsker at fordele arven.

Dødsboliger, hvor der har boet ældre mennesker, kan ofte trænge til en kærlig hånd både indvendigt og udvendigt. Det kan være aktuelt, hvis boligen er blevet forsømt eller stilen er umoderne. For når potentielle boligkøbere kigger på et hus, er det de færreste, der ønsker at flytte ind i et hus, som de skal renovere fra A-Z. De fleste vil gerne have noget nyere, hvor de kan se mulighederne for sig, når de besøger huset. Specielt i områder, hvor der i forvejen er et stor udbud af huse til salg, og husene kan være svære at sælge, er det ekstra vigtigt at huset er indbydende og passer til prisen.

Herunder har vi samlet 5 tips, der ikke tager alverdens tid at udbedre, men som vil forbedre husets salgsbarhed.

  • Ryd op og gør rent

Det første du bør gøre, før du sætter huset til salg og inviterer en boligfotograf indenfor, er at rydde op fra ende til anden.

Er der mange nips og tunge møbler, gulvtæpper og bunker alle vegne, så vil potentielle købere hurtigt blive skræmt væk, fordi de har svært ved at forestille sig huset. Det handler om at give potentielle købere mulighed for at se det potentiale, huset har. Derudover kan for tungt og for meget møblement og dekoration skade lyset i stuen. Ligesom snavs, rod og billeder kan gøre det svært for køber at vurdere standen af huset.

Udenfor bør du også foretage en oprydning og rengøring, så der ikke ligger ødelagte havemøbler, legetøj og skrald rundt omkring. Få slået græsplænen og ret op på eller riv et sjusket stakit ned. Er der meget ukrudt og haveaffald, så lug ud, og kør det på lossepladsen.

  • Tag en vurdering af huset

Er der noget funktionelt ved huset, som ikke virker optimalt? Såsom en himsetrappe, der er defekt, en rude, der er punkteret, eller klinker, der skal udskiftes, så forsøg så vidt muligt at ordne det, du kan. Er der småting, som en håndværker skal ordne, så saml sammen til bunke og få det ordnet på en gang. Udgiften kan altid tillægges salgsprisen.

Er det større projekter, såsom isætning af energivenlige ruder, nyt tag eller vandskurring af huset, så indhent i stedet for et tilbud på projektet, som du kan vedlægge i salgsopstillingen. Alene det, at du har fundet løsningen på problemerne og endda har udregnet omkostningerne til de potentielle købere, gør allerede huset meget mere attraktivt.

  • Sæt prisen lavere end naboen

Sørg for at vedlægge så meget information i salgsopstillingen som muligt, så køber har et veloplyst grundlag at vurder huset ud fra. Man kan med fordel vedlægge en vurdering fra en realkreditkonsulent omkring omlægning af lån til en anden lånetype end den, som er anvist i salgsopstillingen.  Det vil give de potentielle købere mulighed for at se, hvilke alternativer der er, og om der er økonomisk råderum til en renovering.

Selvom du måske synes, at dine forældres/bedsteforældres hus er meget mere værd, end din ejendomsmægler påstår, så bliver du nødt til at se realiteterne i øjnene. Der er landsdele i Danmark, hvor huspriserne er meget lavere, end de burde være. Måske lavere, end hvad der egentlig skyldes i huset, hvorved du kommer derfra med en gæld. Det kan være svært at se i øjnene, men det er bedre at komme af med huset trods et underskyd, end at hænge på afdrag og afgifter lang tid fremover.

Så dan dig et overblik over husmarkedet ved at se på prislejet for andre boliger til salg i nærområdet, og tag en snak med din ejendomsmægler, så I får forventningsafstemt prisen og eventuelle nedslag.