Madvaner, transportformer og det daglige forbrug er blot eksempler fra hverdagen, der har indflydelse på miljøet. Nogle ting er du måske klar over er mindre gode for miljøet – eksempelvis madspild, transport med bil og et stort strømforbrug. Det kan af og til være nemmere sagt end gjort at agere miljøvenligt i hverdagen, og du har formentligt de bedste intentioner, når det gælder om at passe på jorden. Synes du, det kan være svært at gennemskue, hvordan du kan gøre din hverdag mere bæredygtig, uden det kræver for store omvæltninger i dine daglige rutiner? I dette blogindlæg får du tre tips, som kan hjælpe dig på vej. Fælles for tipsene er, at det ikke kun er miljøet, der vil takke dig. Det vil din pengepung også.

 

Tænk over dit forbrug af mad

Der er ingen tvivl om, at der er kommet større og større fokus på, at forbrugere skal smide mindre mad ud. Produktionen af fødevarer er en stor belastning for miljøet, og ’undgå madspild’-kampagner har vundet indpas i de danske supermarkeder, og flere og flere restauranter og caféer tager kampen op mod madspild. Som forbruger kan du også selv gøre en indsats for at mindske spildet af fødevarer. Det mest simple råd er, at du skal sørge for at få brugt det, dit køleskab og dine køkkenskabe gemmer på. Lav gerne en madplan for ugen, så du ved, hvad du skal have brugt. Laver du en madplan, er det mere overskueligt for dig at handle ind, da du formentligt kan nøjes med at besøge supermarkedet én gang om ugen. Hvis du – og mennesker generelt – tænker mere over madforbruget, vil det nedsætte behovet for produktionen af mad væsentligt. Og hvis der samtidig smides mindre mad ud, reduceres ressourcespildet.

 

Tænk over, hvordan du transporterer dig rundt

En benzin- eller dieselbil er uden tvivl en stor klimasynder. Du kan bidrage til at mindske CO2-udledningen, hvis du tænker over, hvordan du transporterer dig selv rundt i hverdagen. Start med at undersøge, om der er alternative løsninger, som passer til dit transportbehov. Holder der en bus foran indgangen til din arbejdsplads? Er der mulighed for samkørsel? Kan du lige så godt gå eller cykle til arbejde? Vælger du cyklen eller gå-benene, får du både plusser på motions- og klimakontoen. Fravælger du bil eller offentlige transportmidler, er der også en del penge at spare, hvilket din økonomi vil takke dig for.

 

Brug vand med omtanke

Det er fristende med et langt, varmt bad, når du kommer hjem en kold vinterdag. Dog er et langt, varmt bad ikke just en vane, der gavner miljøet. Hvis du ovenikøbet ofte tager karbade, er det en god idé at skifte dem ud med et almindeligt brusebad. Når du skal vaske tøj, så sørg for at fylde vaskemaskinen op, så du undgår halve vaske. Jo mindre du vasker, desto mere miljøvenligt. Har du kun haft tøjet på én dag? Overvej, om det overhovedet er nødvendigt at smide det til vask, eller om det er nok at hænge tøjet til udluftning. Derudover er det en god idé, hvis du vælger at vaske ved en lav temperatur. De fleste vaskemidler er efterhånden udviklet til at kunne vaske rent, selvom der eksempelvis kun vaskes ved 30 grader. Når du vasker ved lavere temperaturer, sparer du også på energien. Miljøet vil takke dig, hvis du tænker over, hvor meget sæbe du bruger – det gælder både, når du selv skal vaskes, og når tøjet skal vaskes. Vaskemidler, sæber og shampooer kan nemlig have miljøbelastende indholdsstoffer. Gå derfor gerne efter produkter, der er miljømærkede, og blandt andet efter Svanemærket eller EU Blomsten.