Magnus Carlsen har givet Norge skak på hjernen. Efter fænomenet Magnus Carlsen strøg helt til tops indenfor skak ved at vinde en VM-match mod Vishy Anand, er Nordmanden blevet en af de mest feterede stjerner i Norge. Der er simpelthen skak live på begge de to store norske TV-kanaler, hver gang verdensmester Magnus Carlsen sætter sig til brættet. Magnus Carlsen er måske den største norske sportsstjerne nogensinde! Norge er naturligvis stærke indenfor en lang række sportsgrene – især vintersportsgrene – men ingen så globale som skak. Dertil kommer at man kan være på toppen i lang tid i skak. Medierne har fulgt Magnus tæt siden han var 12 år gammel – dvs. i 2002!

Magnus Carlsen skak

To kamerahold følger Magnus

Da jeg spillede med Magnus Carlsen ved EM for hold i Reykjavik i 2015, var der hele to store kamerahold, som fulgte partiet hele tiden – det har jeg aldrig prøvet før eller siden! Det lykkedes mig i øvrigt at spille remis med verdensmesteren.

Fotomodel!!

G Star Raw fik en temmelig genial ide og brugte Magnus som model for deres jeans og det blev en fantastisk succes – sjældent at skakspillere er på billboards over hele verden. Magnus har også spillet med diverse basketballstjerner, Bill Gates og åbnet en fodboldkamp – han lever et sjovt stjerneliv og har formået at hive skak væk fra at være enten ’en meget seriøs russisk sportsmand’ eller en ’nørd’ til at være allemandseje.

Betydning for norsk skak

Hvilken betydning har Magnus haft for skak i Norge? Interessen er steget og der er også kommet lidt flere klubspillere.  Effekten i klubberne kom først, da norsk TV begyndte at følge Magnus intenst. Det er så også blevet populært TV. Det er primært online der har været effekt med mere end 50.000 aktive nordmænd på diverse internetsites.

Vil kun have Magnus

Ved Xtracon Chess Open, en stærk international turnering, som blev spillet i Helsingør i sommeren 2018, lå to norske spillere på en delt førsteplads med 5 af 5. Men alligevel kunne man spejde langt efter skyggen af norsk presse. Og det er lidt problemet for norsk skak – det er Magnus, der er stjernen, og resten er måske ikke så spændende.

Magnus Carlsen har spillet tre VM-matcher som alle er vundet. Han sætter titlen på spil igen i november 2018 i London. Udfordreren er nummer to på verdensranglisten, amerikaneren Fabiano Caruna. Bookmakerne er ikke i tvivl: Magnus er storfavorit til at genvinde VM-titlen.

Ny i skak?

Vil du gerne være en ny Magnus Carlsen, eller er du bare selv interesseret i at spille skak? Så kan du evt. besøge ’ny i skak’ på nyiskak.dk. Her tilbydes juniortræning, voksenskak og eftermiddagsskak – det foregår i Hillerød og styres af Hillerød skakklub, der er en af landets største skakklubber. Der er helt særlige tilbud til voksne nystartede, juniorer på alle niveauer og så dem der gerne vil spille skak om eftermiddagen.

Lidt fakta: Magnus Carlsen er født 30. november 1990 i Tønsberg i Norge. Han blev stormester i 2002 som 13-årig. Verdensmestertitlen kom i hus i 2013. Han har spillet tre VM-matcher og er historiens højest ratede (styrketal) skakspiller nogensinde – det opnåede han i 2014 med 2889.