Kontorstol – Det er vigtigt, at du lægger noget tid og nogle penge i at få den helt rigtige kontorstol til din krop. Det kan gøre, at du slipper for skader og skavanker senere hen i livet og derved sparer dig selv og din arbejdsplads for mange sygedage.

Hvis du arbejder på kontor, bruger du højst sandsynligt størstedelen af dit arbejdsliv på at sidde i en stol. Det er derfor en god ide, at du vælger den helt rigtige. Men det kan være svært at vide, hvad du præcis skal kigge efter.  Vi har lavet denne guide i samarbejde med istol.dk for at hjælpe dig med at træffe det helt rigtige valg.

kontorstol

Arbejdstilsynets regler siger ikke meget om, hvad gode kontorstole er, kun at det er stole, der i ”fornødent omfang er indstillelige”.  Det kan være svært helt at gennemskue, hvordan en kontorstol så skal være og hvordan den skal kunne indstilles helt nøjagtigt. Men det er et faktum, at det er meget vigtigt, at du vælger en stol, der passer til lige præcis din krop. På den måde kan du bedst muligt undgå arbejdsskader som ondt i ryggen, nakken eller skuldrene.

Derfor er en god kontorstol vigtig

Menneskekroppen er ikke skabt til at sidde stille hele dagen. Faktisk er vores kroppe stort set præcis, som de var i stenalderen. De tror altså stadig, at de skal ud at vandre fra boplads til boplads og samle mad og jage vildt. De er slet ikke fulgt med den teknologiske udvikling. Det er også derfor, at det er ekstra vigtigt for dig, at du vælger en stol, der giver din krop den bedst mulige støtte. Ellers vil den reagere ved at gøre ondt, og i værste fald kan du få skader.

Hvis I har en massageordning på dit arbejde, siger det næsten alt. Der ville ikke være brug for en massageordning, hvis I havde nogle gode stole og arbejdede i nogle gode arbejdsstillinger. Hvis din arbejdsplads ikke tilbyder jer nogle gode stole, kan din bedste mulighed være, at du selv køber en stol, som du har stående på arbejdspladsen. Det er din ryg og dit helbred, der tager skade, hvis du ikke gør det. Så kan kollegaer og chefer tænke, hvad de vil.

I værste fald kan forkerte siddestillinger gennem en årrække betyde, at du må sygemelde dig eller droppe dig arbejde, fordi du har så mange smerter, at du ikke længere kan passe det. Det ville være rigtig ærgerligt for dig, hvis det skete.

Gode stole er dyre, men de er også pengene værd

Det koster nogle penge at købe en god kontorstol. Det er dog også nogle penge, der er godt givet ud. De fleste kontorstole kan holde i hvert fald i ti år, nogle af dem også mere. Derudover bør du se det som en investering i dit helbred. Det er med til at gøre, at du ikke får skader eller smerter af dit arbejde.

Hvis du er studerende eller nystartet selvstændig, hvor du ikke har så mange penge, kan det være en løsning for dig at købe en brugt kontorstol af et godt mærke. Det er bedre end at købe en billigere kontorstol, der er helt ny men af dårligere kvalitet. Som nævnt kan kontorstole af god kvalitet holde i mange år. Du vil derfor have masser af gode år i din brugte kontorstol.

8 faktorer du skal være opmærksom på, når du køber kontorstol

Det er meget forskelligt, hvad folk lægger vægt på, når de skal have en ny kontorstol. En del af det er selvfølgelig også, at vores kroppe er forskellige, og at vi derfor har forskellige præferencer i forhold til, hvad en god kontorstol er. Vi har fået inspiration fra kloeber.com til at lave denne guide. Læs hele deres guide her.

  1. Vælg et armlæn, der passer til din krop. Nogle kan slet ikke arbejde, hvis de ikke har et armlæn på stolen. Andre synes bare, at de er irriterende. Hvis du vælger en stol med et armlæn, er det vigtigt, at du vælger et, der giver en god støtte til din krop. Dine arme skal kunne hvile naturligt på armlænet, der skal være mindst 20 centimeter langt og mindst 4 centimeter bredt.
  2. Det er vigtigt, at du finder en stol, hvor ryglænet kan følge din ryg hele vejen op. Det vil typisk sige, at ryglænet er formet som et S. Det skal altså gå ind og give en god støtte til din lænd, så du ikke får problemer med den. Derudover skal det også give en god støtte til din øvre ryg og skuldre. Vi mennesker har en tendens til at synke sammen og komme til at hænge i ryggen, hvis vi ikke har ordentlig støtte.
  3. Det er også vigtigt, at sædet er indstillet på den rigtige måde. Er det ikke det, kan det nemlig afskære blodgennemstrømingen til dine ben, hvilket kan være meget ubehageligt. Sædet bør derfor være fladere og have en rundet kant foran og generelt hælde lidt fremover for at give en god cirkulation.
  4. Stolen skal kunne indstilles flere steder end bare sæde og ryglæn. Du skal vælge en kontorstol, der kan indstilles efter så mange forskellige parametre som muligt. Det er også vigtigt, at du tager højde for din vægt, når du skal vælge kontorstol.
  5. Det er ikke essentielt at have en kontorstol med en nakkestøtte, men har du problemer med nakken, er det selvfølgelig ideelt. Nakkestøtten bør støtte dit hoved let. Du skal ikke hvile hovedet tungt på den.
  6. Gode kontorstole er lavet af et stof, der hjælper med at køle din krop ned. Det er en god mulighed for dig for at sidde godt uden at få det for varmt. Når det kommer til en kontorstol, bør du altid tænke på komfort, før du tænker på udseende. Det gælder også i forhold til stof og polstring.
  7. Du bør kunne indstille stolen nemt, når du sidder i den. Det er med til at gøre, at du kan mærke det med det samme, når du har fundet den mest optimale indstilling.
  8. Din stol bør være af et mærke, der er sikkerhedstestet af myndighederne. Det er med til at sikre dig, at det er en god stol. Det er dog altid vigtigt at huske, at bare fordi en stol har vundet ”bedst i test”, betyder det ikke, at den er den bedste for din krop.

Sådan køber du den rigtige stol

Udover at det er vigtigt, at du bruger noget tid på at finde den helt rigtige stol, er der også nogle andre tanker, som du bør gøre dig, inden du køber en stol. Dem skriver www.consumersearch.com blandt andet en del om. Vi har ladet os inspirere af deres gode råd.

For eksempel lægger de vægt på, at du altid bør tænke over, hvor meget du kommer til at bruge en stol, når du skal ud at købe den. Hvis det er et hjemmekontor, som du bruger et par timer hver aften, giver det selvfølgelig mere mening at bruge flere penge på din stol på arbejdet og så have en lidt billigere model derhjemme. Men selv hvis du arbejder et par timer hver aften, løber det jo også op i det lange løb.

Tænk på dine arbejdsgange og gamle skader, når du køber kontorstol

kontorstol og skaderDet er også vigtigt at tænke over, hvordan du arbejder. Hvis du ruller meget rundt foran dit bord for at få fat på forskellige papirer, eller du ofte rejser dig op for et hente mapper på en hylde bag dig, bør du vælge en stol, der er nem at komme ud af. Det vil typisk være en stol, hvor sædet ikke er så bredt.

Hvis du sidder ned foran din computer hele tiden og sjældent rejser dig, bør du vælge en stol med et dybere sæde, så du sidder behageligt og har en god støtte hele tiden.

Derudover er det også en god ide at tage udgangspunkt i, om der allerede er nogle steder, hvor du har ondt. Det kan for eksempel være i lænden eller i skuldrene. Hvis du går hos en kiropraktor, fysioterapeut eller massør, kan det være en god ide at spørge dem, hvilken type stol de anbefaler til dig.

Her kan du købe din kontorstol

Der er flere forskellige steder, hvor du kan købe en kontorstol. Hvis du vil købe en ny kontorstol, er det en god ide, at du kigger på nettet eller hos en forhandler af kontorstole, der har specialiseret sig i at sælge til virksomheder. Der vil du typisk finde stole af den bedste kvalitet.

Lige meget om du køber på nettet eller i en butik, er det vigtigt, at du vælger et sted, hvor du har mulighed for at få stolen hjem og prøve den i et par dage. Når du køber på nettet, har du selvfølgelig slet ikke mulighed for at prøve stolen. Det er derfor vigtigt, at du har mulighed for at sende stolen retur, hvis den ikke er noget for dig, når du har haft tid til at prøve den.

Hvis du har købt kontorstolen i en butik, vil du have haft mulighed for at prøve den i et par minutter nede i butikken. Det er dog slet ikke nok tid til at finde ud af, om det er en stol for dig eller ej. Så derfor bør du også vælge en butik, hvor du kan prøve stolen et par dage derhjemme og så returnere den, hvis den ikke passer til dig.

Køb en brugt kontorstol

Hvis du gerne vil spare nogle penge, er det en god ide, at du køber en brugt kontorstol. Det bedste sted at gøre det er en butik, hvor de sælger møbler til virksomheder. Der har de ofte nogle stole, som de har fået retur, og som de derfor sælger til en nedsat pris. Det er en god mulighed for dig for at spare nogle penge.

Som nævnt bør du altid prøve en kontorstol af i et par dage for at finde ud af, om det er noget for dig. Det kan derfor være svært at købe en brugt kontorstol gennem en af de sider på nettet, hvor private kan sælge til andre private. Du kan prøve at høre sælgeren, om du må prøve stolen. Ellers kan du jo også købe den og så selv sælge den videre gennem siden, hvis det ikke lige er stolen for dig, men det er en mere besværlig løsning.

Vigtigt at komme ud af stolen med jævne mellemrum

Selvom du har købt en god stol, er det stadig vigtigt, at du kommer ud af den med jævne mellemrum. Du kan med fordel sætte en alarm på din telefon. Den kan minde dig om, at du mindst en gang i timen skal rejse dig op og gå rundt i fem minutter. Det vil være godt for din krop at gøre det.

Det kan også være en god ide, at du arbejder stående i perioder, hvis du har mulighed for det. Der er mange firmaer, der bruger mange penge på hæve-sænkeborde til deres medarbejdere. Det bør du udnytte ved at veksle mellem at stå op og at sidde ned. Jo mere afveksling du kan få ind i din arbejdsdag, jo bedre.

Det kan også være en god ide, at du tager nogle træningselastikker eller lignende med på arbejde. De kan hjælpe dig med at strække kroppen ud og få lavet nogle øvelser i løbet af dagen. Det er altid en god ide, at du får en af dine kolleger med på ideen. Det er nemlig altid meget sværere at skulle stille sig op alene midt i kontoret og lave øvelser. Men hvis det er det, der skal til, så må det være sådan.

Hvis du gerne vil have noget inspiration til, hvilke øvelser du kan lave med elastik, kan du for eksempel se denne video fra BFA Kontor. De har lavet en række gode videoer om, hvordan I kan indrette jeres kontor bedst, så I skaber variation og bevægelse i arbejdsgangen. Det er den bedste måde til at forhindre dårlige rygge og ømme skuldre og nakker.