Det kan virke som en jungle, hvis du skal på jagt efter nyt bredbånd. Der er ofte flere forskellige udbydere at vælge imellem, og det kan være svært at gennemskue, hvilket bredbånd der er det rigtige for dig. I denne artikel vil vi komme med gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal have nyt bredbånd.

Bliv bevidst om dine behov

Det er en god idé at blive bevidst om sine behov og ønsker, inden man tegner et abonnement på et bredbånd. Først og fremmest bør du spørge dig selv, om du ønsker fastnet eller mobilt bredbånd? Et mobilt bredbånd er et trådløst internet, du kan tage med overalt i Danmark, hvorimod fastnet dækker over de forbindelser, der kommer via kabler, og som leveres gennem et stik i din væg. Mange familier har både fastnet og mobilt bredbånd. Dernæst bør du overveje, hvilken hastighed dit bredbånd skal have. Hastigheden har indflydelse på, hvor hurtigt du kan downloade filer fra nettet, og hvor hurtigt du kan uploade. Desuden bør du overveje, hvor stort dit dataforbrug er, da der kan være begrænsninger i abonnementet, i forhold til hvor mange MG eller GB du må bruge om måneden. Dette er særligt relevant for dig, hvis du er glad for at streame film og serier og generelt bruger dit bredbånd meget. Overvej også, om du har brug for ekstra tjenester såsom musiktjenester eller gratis support i dit abonnement.

Vær opmærksom, når du tegner et abonnement

Når du tegner et abonnement på et bredbånd, er det vigtigt, at du har tungen lige i munden. Der er nemlig stor forskel på priserne for de enkelte abonnementer, og du kan let komme til at betale mange penge for et dyrt abonnement, der giver dig det samme som et langt billigere abonnement. Samtidig kan vilkårene for de enkelte abonnementer også være med til at gøre købet både dyrere og dårligere. Eksempelvis kan bindingen svinge fra en til seks måneder. Hvis du overvejer at lade det mobile bredbånd fungere som fast forbindelse i hjemmet, skal du især være opmærksom på mængden af data. De færreste abonnementer indeholder nemlig data nok til det store forbrug, en familie typisk har. Find det billigste bredbånd, og se en oversigt over de billigste og mest populære bredbånd.

Hastighed på bredbånd

Når man taler om hastighed på bredbånd, er der mange ting, der har indflydelse på hastigheden. Det gælder blandt andet, hvilket slags bredbånd du har og antallet af brugere, samt hvor du befinder dig. I forhold til et mobilt bredbånd afhænger hastigheden blandt andet af, om du er udendørs eller indendørs, og om du befinder dig i en bygning, som nedsætter hastigheden. Antallet af brugere har også indflydelse på hastigheden.

 

I forhold til fastnet bredbånd er din placering i forhold til centralen afgørende for hastigheden. Såfremt din udbyder ikke kan garantere en bestemt hastighed, skal han oplyse om den hastighed, du kan forvente som ”op til”. Desuden skal minimumshastigheden også oplyses, ligesom det skal fremgå, hvis der er geografiske begrænsninger. Hvis du eksempelvis bor på landet, er det en god idé at undersøge, hvordan dækningen er på din adresse, før du vælger udbyder, da der kan være stor forskel på hastighed og dækning, jo længere du kommer væk fra byerne. Mange udbydere tilbyder også et sammenkoblet produkt, der inkluderer bredbånd, telefon og tv. Hvis dette er tilfældet, skal udbyderen oplyse, hvor meget det nedsætter hastigheden på bredbåndet, når flere tjenester er i brug på samme tid.