Emballage er nok en af en af de mest udbredte produktgrupper vi har i dag, så det er logisk at den har stor indflydelse på vores samfund.

Vi har brugt emballage siden tidernes morgen, selv om vi ikke har klare beviser, så er historikerne overbeviste om at vi startede med at bruge emballage, allerede i den i den tidlige stenalder til at transport og opbevaring af mad.

Selvom emballage har udviklet sig meget siden stenalderen og plastemballage i dag er den mest benyttede form, benytter vi stadig nogle typer som har været med fra starten. I takt med at der kommer mere og mere fokus på bæredygtig emballage bliver nogle at de traditionelle former igen mere populære.

Bananbladet som har været brugt til emballage og madlavning i mange tusinde år, bliver nu igen brugt mere og mere til at pakke fødevare, men mere om bananbladet senere, først lidt om emballagens historie fra stenalderen til i dag.

Ældre stenalder

Behovet for emballage startede med de tidlige stenaldernomaders behov for at kunne for at kunne pakke, fødevare enten for opbevaring eller for at kunne transportere dem, når de rejste fra sted til.

Det er almindeligt anerkendt at de første materialer der blev brugt, var blade, herunder bananbladet, dyreskind, store nødder som kokosnødder, kalabasser og lignede.

De gamle Egyptere

I antikkens Egypten var glas hovedsageligt forbeholdt de kongelige, men det vare deres forkærlighed for glas der gjorde at de udviklede glasblæsnings kunsten så de kunne lave glasflasker og beholdere som blev brugt til at opbevare vand og fødevare i.

De gamle Kinesere

Kineserne som opfandt papiret, var ikke sene til at bruge dette til emballage. Papir har fået kredit for at være den første form for fleksible emballage, men dette kan diskuteres, da man kan sige bananbladet have været på banen lang tid før papiret blev opfundet.

Man mener Kineserne først brugte behandlet Morbær bark til at pakke fødevare ind i, og at det var først senere, da de blev bedre til at lave papir, at dette også blev brugt til at pakke naturmedicin og Tea.

Middelalderen

I middelalderen blev det for alvor populært at brug af træ tønder og trækasser til opbevaring. Tønderne blev hovedsageligt brugt til at opbevare tørret frugt, vand og rom på længer sørejser.

Industrirevolutionen ca. 1760-1840

I denne periode kom der for alvor gang i udviklingen af nye pakke materiale, der kom mange nye produkter på markedet og de skabte et behold for ny og bedre emballage.

Herunder en liste over nogle af de vigtigste tiltag i siden da.

1810 Dåsemad, Nicolas Appert opfandt en metode som blev starten på dåsemad. Han kogte fødevare som derefter blev forseglet i en glascontainer. Det er samme princip som stadig bruges til dåsemad.

På samme tid patenterede Englænderen Peter Durand, brugen af tin forede stål dåser til opbevaring. Denne metode blev en af de mest benyttede måder at pakke og opbevare produkter som småkager og tobak.

1817 Papkassen, Selv om papiret var opfundet flere hundred år før skulle vi frem til 1817 før Sir Malcolm Thornhill opfandt den første papkasse.

1852 Papirpose maskinen, Francis Wolle opfandt en maskine der kunne masse producere forløberen, til de papirs poser vi kender i dag.

I 1908 opfandt Jacques E. Brandenberger Cellofan, og stort set op til i dag er langt de fleste opfindelser inden for emballage, kemisk fremstillede produkter nært beslægtet med plastik.

De senere år er det begyndt at gå op for de fleste hvor skadelig vores enorme forbrug af engang plastikemballage er for miljøet.

Heldigvis er der mange tiltag i gang rundt omkring i verdenen for at begrænse dette overforbrug, det her er det vi vender tilbage til bananbladet.

Rimping supermarked som er et af Thailands mest progressive supermarkeder, er begyndt i at bruge banan blade til at emballere fødevare i større grad end vi ser i de fleste andre supermarkeder.

Bundter med grøntsager er omviklet med bananblade i stedet for at blive lagt i plastposer, og de laver beholdere af banan blade lavet i origami-stil til at opbevare mindre frugter og bær i.

De sidste 100 år: fra forurening til bæredygtig emballage

Der er heldigvis kommet mere og mere fokus på bæredygtig emballage, og produktudviklingen går i den rigtige retning. De kræver både penge, mod og den rigtige rådgivning at skifte til nye miljøvenlige produkter. Hos walpak.dk er de eksperter i rådgivning af transportemballage, og emballage generelt. De hjælper både små firmaer, samt store industrielle produktioner med løsninger til emballering.