Bilferie er en populær måde at holde ferie på. Det er en nem måde at få alle ens ting transporteret med sig, og man skal altså ikke begrænse sig til en kuffert og en håndbagage. Det er ligeledes bedre for klimaet at køre i bil fremfor at hoppe på flyet – og dette er klart et plus i disse klimatider. Derudover er det også en hyggelig måde at rejse på. Familien er samlet, og ferien starter allerede, når bilen triller ud af garagen. Men hvad skal du være opmærksom på i forbindelse med bilferien? Det får du fire tips til lige her.

Tjek din bilforsikring, og medbring dokumenter

Du skal altid have styr på din bilforsikring, men ved kør-selv-ferier er det ekstra vigtigt. Ansvarsforsikrede biler giver et grønt kort. Dette kort skal du ikke medbringe i EU-lande og Serbien, Andorra, Schweiz, Island og Norge – men andre steder. Kaskoforsikrede biler giver et rødt kort. Tjek, om du er med i denne ordning, således du kan få redningshjælp i udlandet. Derudover skal du sørge for at medbringe bilens originale registreringsattest. Læs mere om bilforsikringer på Informeo.

Bagage – bilens pakning er vigtig

Som regel kræver bilferier en del oppakning. Derfor er bilens pakning vigtig. Hav altid papirer, pas og penge ved hånden. Sørg ligeledes for at gøre skiftetøj og toiletsager lettilgængeligt. Er du i pladsmangel, er det en god idé at pakke dele af tøjet ned i plastikposer. Disse kan du nemt placere i bagagerumshjørner og mellem kufferter. For at påvirke bilens styreegenskaber mindst muligt, skal bagagen placeres så langt fremme som muligt i bagagerummet.

Hav styr på dit vejhjælpsabonnement

Inden kursen sættes mod feriedestinationen, skal du gerne gennemse dit vejhjælpsabonnement. Det er surt at stå i udlandet med en bil, der ikke gider at køre længere. Vejhjælpsabonnementer sikrer, at du får akut hjælp ved bilnedbrud. Sørg for, at dit abonnement dækker både din destination og ruten dertil – det er aldrig til at vide, hvornår bilen giver problemer.

Trafikprognoser – afsæt god køretid

Du ønsker højst sandsynligt at nå destinationen hurtigst muligt. Dog er det en fordel at se selve køreturen som en del af ferien – og ikke bare en sur del, der skal overstås. Afsæt god køretid til dit rejsemål, da meget kan opstå undervejs. Vejdirektoratet frigiver konstant informationer om problemer i trafikken i ud- og indland. Derudover giver Vejdirektoratets hjemmeside også prognoser for ferietrafik. Disse kan du med fordel orientere dig om inden afrejse.

Dæktrykket skal passe til en fuldt pakket bil

Et passende dæktryk gør kørslen og bilen mere sikker. Dog skal dæktrykket ikke blot være, som det plejer. I stedet skal du tilpasse dæktrykket til en fuldt pakket bil. Sørg for ikke at overskride lasteevnen af bilen. Desuden skal du også huske på, at biler med tung last har længere bremselængde og ændrede køreegenskaber.

Når selve køreturen er i gang

Det kan være hårdt at køre lange distancer i bil. Derfor er det vigtigt, at chaufføren er udhvilet og frisk, inden personen kører afsted. Undgå helst at vende om på dag og nat – undgå derfor at droppe nattesøvnen eller udsætte den under kørslen. Derudover bør chaufføren helst undgå rygning. Nikotin hæmmer nemlig blodets evne til at transportere ilt rundt i kroppen. Chaufføren skal helst spise let. Maden fordøjes langsomt, når man sidder bag et rat. Pas ligeledes på piller. Meget medicin indeholder sløvende stoffer, der påvirker ens reflekser. Luft ud i bilen undervejs, og hold gerne pause minimum hver anden time. 10 minutter gør underværker.