Årets verdensmesterskab i kvindefodbold begyndte fredag den 7. juni 2019, hvor værtslandet Frankrig vandt 4-0 mod Sydkorea. Dagen efter spillede VM-debutanterne Sydafrika mod Spanien. De fik scoret et mål, men Spanien vandt med to mål mere. Norge vandt 3-0 mod Nigeria, mens tidligere verdensmester Tyskland vandt 1-0 mod Kina. USA har vundet titlen som verdens bedste kvindelige fodboldhold flest gange, nemlig ved første VM-turnering i 1991, mod Kina i 1999, og ved sidste VM-turnering i 2015. I år spiller de første kamp den 11. juni mod Thailand. Indtil videre, så fører Frankrig i Gruppe A, Spanien i Gruppe B, Brasilien i Gruppe C og England i Gruppe D.

Danmark er desværre ikke med i årets VM-turnering, men man kan i stedet heppe på Fortuna Hjørring-spilleren Tamires Cássia Dias Gomes. Den 31-årige brasilianer har spillet for Danmarks førende fodboldklub for kvinder siden 2015, hvor hun også var med til VM for første gang.

Derudover kan de danske fodboldfans holde øje med naboerne Sverige og Norge, som har klaret sig godt ved samtlige VM-konkurrencer siden 1991. Norge vandt guld i 1999, mens Sverige vandt sølv i 2003. Hvem ved – måske er heldet med Skandinavien igen i år? Norge har i hvert fald allerede imponeret med en ubesværet sejr mod Nigeria, mens Sverige spiller sin første kamp den 11. juni mod Chile.

Årets FIFA-verdensmesterskab foregår i ni af Frankrigs byer, heriblandt Paris, Lyon og Nice. Turneringen slutter først den 7. juli, så der er stadig masser af tid til at oddse på fodboldholdene fra hele verden. Vil Frankrigs kvinder gentage mændenes succes fra sommeren 2018? Vil USA fastholde titlen som den hyppigste VM-vinder? Vil Tyskland vinde for tredje gang? Ifølge bookmakerne, så er det de tre lande, som har størst sandsynlighed for at vinde.

Fodbold handler dog ikke blot om sejren, men om alt det talent, som gør hver enkel kamp spændende. Forneden er der fem eksempler på kvindelige fodboldstjerner, som man skal holde øje med i denne sæson:

 

Marta Vieira da Silva

Marta, den 33-årige brasilianske angriber og superstjerne, stopper ikke med at imponere. Hun har vundet titlen som FIFA World Player of the Year hele seks gange, senest i 2018. Hun er den kvinde i verden, som har scoret flest mål under FIFA World Cup – 15 i alt. Hun er én af Brasiliens mest indflydelsesrige kvinder, verdens højst-betalte kvindelige fodboldspiller og FN Goodwill-ambassadør med fokus på kvinders rettigheder samt stilling i samfundet. Med sit beundringsværdige talent, har hun sat præg på den internationale fodboldscene, på sine millioner af fans og på Maracaña stadionet i Rio.

Alex Morgan

29-årige angriber Alex Morgan er én af de største grunde til, at det går så godt for USA i fodbold. Olympisk guldvinder, FIFA Women’s World Cup-vinder, én af landsholdets tre kaptajner og børnebogsforfatter – listen over Morgans talenter slutter ikke her. Hun var holdets topscorer i 2018, kåret til U.S. Soccer Female Athlete og nomineret til FIFA World Player of the Year. Derudover er hun i gang med at kæmpe for lige vilkår og lige løn til kvindelige fodboldspillere i USA, selvom hun er én af verdens bedst betalte kvindelige fodboldspillere takket være sponsorerne Coca-Cola og Nike. Det kommer ikke som en overraskelse, at FIFA valgte hende til at være én af de tre allerførste kvinder på forsiden af deres videospil.

Lieke Martens

Den 26-årige hollænder Lieke Martens er alllerede én af verdens bedste kvindelige fodboldspillere, som spiller for FC Barcelona og Hollands landshold. Både FIFA og UEFA kårede hende som bedste kvindelige fodboldspiller i 2017 – samme år, hvor Hollands hold vandt Europamesterskabet. Hun udstråler selvsikkerhed og styrke. Ifølge hendes træner, så er hun drivkraften for succes og dermed holdets største mulighed for at vinde verdensmesterskabet i Frankrig.

Maren Mjelde

29-årige Maren Mjelde spiller både for Chelsea og Norges landshold. Efter et langt sygdomsforløb, kom hun endelig tilbage på banen for at vise verden, hvordan man scorer mål for at komme med i Champions Leagues semifinale. Norges bedste kvindelige spiller og verdens første kvindelige vinder af Ballon d’Or Ada Hegerberg har i denne omgang meldt sig ud af verdensmesterskabet for at protestere mod den manglende ligestilling og kommunikation i den norske fodboldverden.

Dzsenifer Marozsán

Tysklands kvindelandshold kæmper også hårdt for ligestilling og international anerkendelse. Selvom de har vundet europamesterskabet otte gange og verdensmesterskabet to gange (2003 og 2007) så er der stadig overraskende få sportsjournalister, som kan spillernes navne. Det kan selvfølgelig være, at dette ændrer sig efter i år, hvor 27-årige Dzsenifer Marozsán er sikker på at hendes hold løber med pokalen for tredje gang.

 

Fodbold er ikke længere en sport, som er reserveret til mænd. Der er en voksende fanbase, international opbakning om at skabe ligestilling, og stor interesse i at give kvindefodbold den anerkendelse, som sporten fortjener. Støt op omkring kvindefodbold ved at følge med i kampene, som foregår i Frankrig indtil den 7. juli 2019.