Overvejer du at melde dig ud af Folkekirken, er det en god ide, at du sørger for at sætte dig ind, hvordan reglerne i forhold til din begravelse er. Du kommer ikke selv til at deltage i den eller arrangere den, og din beslutning om at melde dig ud af Folkekirken kommer derfor til at påvirke dine efterladte, når de skal planlægge din begravelse.

Måske har du for nylig kigget på din årsopgørelse og set, hvor meget du betaler i skat til Folkekirken. Måske vil du gerne melde dig ud, fordi du er holdt op med at tro. Måske er der en tredje grund til, at du gerne vil melde dig ud af Folkekirken. Lige meget hvad grunden er, er det dog altid en god ide for dig, at du sørger for at sætte dig ind i, hvilke konsekvenser det kommer til at have for dig fremover.

Du ved sikkert godt, at du ikke kan blive gift i en kirke, medmindre din kommende mand eller kone er medlem af Folkekirken. Men ved du også, hvilke konsekvenser det får for din begravelse, hvis du melder dig ud? I det tilfælde er du der jo ikke selv til at planlægge begivenheden, og det er derfor vigtigt, at du har sat dig ind i det.

Som udmeldt af Folkekirken har du ikke ret til en kirkelig begravelse, men der skal i stedet holdes en borgerlig ceremoni. Den finder typisk sted i et kapel, men kan finde sted der, hvor dine efterladte ønsker.

Dyrere at blive begravet på kirkegården

Når du ikke er medlem af Folkekirken, bliver det i langt de fleste tilfælde dyrere for dig at blive begravet eller bisat på en kirkegård. Det skyldes, at du ikke har betalt kirkeskat, der jo netop giver medlemmerne af Folkekirken rabat.

Hvor meget det koster at blive begravet, kommer helt an på, hvilken form for løsning dine efterladte vælger, og selvfølgelig hvor du bliver begravet henne. Et af de dyreste områder i landet at blive begravet i er Birkerød. Der satte de for nylig priserne op, så de nu er et af de absolut dyreste steder i landet at blive begravet.

Overvej at skabe en opsparing til begravelse

Melder du dig ud af Folkekirken, kan det derfor være en god ide, at du sørger for at have lidt ekstra penge, som dine efterladte kan bruge til begravelsen. For udover udgifterne til gravstedet på kirkegården, er der også en lang række andre udgifter. Det er blandt andet udgifterne til kisten, blomsterne, dødsannoncen, stenhuggeren og en eventuel ceremonimester.

Dine efterladte kan vælge at arrangere det hele selv, men de fleste vælger i dag at få en bedemand til at stå for det. Det er med til at gøre, at de ikke behøver at bekymre sig om noget, men kan koncentrere sig om det, der er vigtigt i den svære tid. Læs her om alt det, som en bedemand hjælper med.