Flere og flere fra yngre generationer tror ikke, at de kan blive offentligt forsøget, når det er deres tur til at gå på pension. I løbet af de seneste 10 år er flere danskere i 30-40 års alderen begyndt at spare mere op og indbetaler flere penge frivilligt til deres pension. Det afspejler en tendens til, at pension er en faktor, danskerne tænker over tidligere, end hvad hidtil har været tilfældet. Den yngre del af befolkningen tror, at folkepensionen bliver forringet over tid, hvorfor de sparer mere op. I forlængelse heraf viser en undersøgelse fra Epinion, at to ud af tre 25-50-årige ikke tror, folkepensionen eksisterer, når de bliver pensionister.

De unge tager pensionsopsparingen i egen hånd

En af årsagerne til, at de unge overvejer deres pension tidligere, er en større bevidsthed om, at folkepensionsalderen fortsat hæves, og at man skal blive på arbejdsmarkedet i længere tid. Det medfører, at folk i den arbejdsdygtige alder føler, at de skal tage ansvar for sig selv og dermed selv tage hånd om deres økonomiske forberedelse i forhold til at gå på pension. Det har hidtil ikke været almindeligt, at danskerne har taget stilling til pensionen, som måske ligger 30-40 år ude i fremtiden. Alligevel er det en fordel, at den yngre del af befolkningen udviser ansvar og sparer mere op, fordi de ikke tror på, at folkepensionen eksisterer til den tid. Generelt er de unge endvidere blevet mere økonomisk bevidste og kritiske overfor den finansielle sektor og diverse udbydere af kviklån, hvilket må siges at være én af de positive effekter af finanskrisen fra 2008.

Kan man betale for meget til pensionsordninger?

Selvom det er en god idé at tage hånd om din egen opsparing, kan du også indbetale for meget til pensionsordningen. Det er anbefalelsesværdigt at starte i en tidlig alder med at spare op, fordi du kan få gavn af rentes renteeffekten. Dog skal du være påpasselig med ikke at sætte dig selv i en for stram, økonomisk situation. Det vil sige, at du ikke skal være så ivrig efter at spare op, at du får et for småt rådighedsbeløb at leve for nu, fordi opsparingsposten fylder for meget i dit nuværende  budget. Ulempen ved pensionsopsparinger er nemlig, at du ikke kan få dine penge igen, før du bliver pensionist – med mindre du betaler en afgift til staten.

Er du i tvivl om, hvordan du bedst strukturerer og planlægger din pensionsopsparing har Business.dk udgivet en artikel med fem trin til en god pensionsopsparing.