I gamle dage var det nok at hyre en suppe, steg, is-musiker med udslidt hammondorgel til at underholde under et bryllup. Måske både som underlægning under festmiddagen, men også til bryllupsvals og dansant.

Nu til dags er det straks lidt mere broget, hvad folk vælger at bruge pengene på. Og om man overhovedet bruger særlig mange penge. Mange par budgetter med at bruge 60.000-100.000 kr., men mindre kan også gøre det, hvis man ikke inviterer så mange gæster og måske holder igen med det kulinariske (tænk husmandskost frem for Noma) eller kører lidt mere lavmælt underholdning. Det er heller ikke nødvendigt at hyre et eventbureau til at sammensætte og koordinere det hele, hvis I selv har tid og lyst til at gøre det.

Kuvertprisen per gæst kan ofte holdes helt nede på 500 kr. per næse, hvis man lejer et forsamlingshus eller finder en fair og billig kro, der kan se en idé i at have private kunder som selskaber. Sørg dog for at tjekke grundigt, om de har leveret netop den slags arrangementer før, da det ellers kan gå gruelig galt med tempoet i serveringen. Og kvaliteten af maden også.

Hvis man skal se lidt på selve underholdningen, vælger de økonomisk bevidste at satse på en lokal knægt med et mobildiskotek eller den ældre mand med hammondorglet. Den slags behøver ikke at koste mere end ca. 2000 kr. ude i provinsen, men forvent også at skulle bekoste drikkevarer og mad til underholderen.

I “den billige afdeling” finder vi også hjemmelavede festsange og venner, der kigger forbi med en guitar og giver et akustisk nummer.

En mellemting vil måske være at hyre en tryllekunstner til at stå for underholdning til brylluppet. Dette koster typisk fra omkring 7000 kr. og op for et show til private, hvis vedkommende ikke skal køre alt for langt, og vil være noget, som både unge og gamle kan tåle at se og opleve sammen. Hvilket også har en værdi til en familiepræget fest.

Det at bruge tryllekunstnere er blevet mere udbredt til bryllupper end tidligere ifølge tryllekunstner Sunny Cagara, som har oplevet en stigende tendens i kølvandt på finanskrisen, da folk går tilbage til de nære værdier og ikke bruger penge på en hel idrætshal med dyr underholdning og bigband.

I den lidt dyrere afdeling findes stand up-komikere (disse kan dog være lidt risky at hyre på tværs af aldersklasser), der typisk koster 8000 kr. hvis de ikke er i den absolutte A-klasse. Lars Hjortshøj, Jan Gintberg, Casper Christensen og lignende koster meget mere. Som regel op mod 40-45.000 kroner, hvorfor disse større navne som regel ikke optræder i private sammenhænge.

Kendte bands optræder også til visse privatfester, men den billige udgave med kopibands, der optræder som f.eks. U2 eller PS12 er stadig det mest anvendte og populære.

Man kan også hyre en skuespiller til at klæde sig ud og “hjælpe” med at servere maden til brylluppet. En forklædt tjener så at sige. Der findes flere firmaer, der tilbyder denne service, og ideen kan måske være meget sjov for brudeparret, der ikke aner, hvad der er på spil. Prisklassen kender vi dog ikke, men konceptet har været kendt i mange år.