Sverige er kendt for sit skiløb og blonde piger, men i denne artikel vil der blive kigget på tre virksomheder som har været med til at markere landet på verdenskortet for andre værdier. Disse tre virksomheder har hver især skabt design i topklasse inden for deres branche, og deres produkter er forbundet med høj kvalitet og lækkert design.

 

 

Svenske møbler for alle

Virksomheden som har gjort svenske møbler til hvermandseje verden over. Saml selv møbler og billige priser. Dette er to ting som de fleste forbinder med IKEA, men en anden vigtig faktor for den store popularitet har været designet af møblerne.

Ikke-navngivet

Ikke-navngivet kopi

 

IKEAs vision, ”At skabe en bedre hverdag for de mange mennesker”, handler ikke bare om at produkterne skal have rimelige priser, men også at produkterne skal være funktionelle. Gennem et simpelt og funktionelt design er hvert enkelt produkt tro over for sit formål, men samtidigt simpelt og lækkert at kigge på. Der skal ikke vælges mellem funktionalitet og design, men derimod skabes balance, og derved de bedst mulige produkter.

 

Luksuriøst design fra Stockholm

lelo designDen svenske virksomhed LELO, har siden opstarten i 2003 markeret sig som en af de stilskabende virksomhed på markedet for legetøj til voksne.

 

Virksomheden har fokuseret på at skabe luksusprodukter ved at sætte kvalitet, design og innovation i højsædet. Det er dette som har lagt grunden for det luksuriøse minimalistiske design som kendetegner alle LELOs produkter.

 

For at sikre innovation og nytænkning i designet af deres produkter samarbejder LELO med designere fra hele verden. Til netop dette formål har virksomheden skabt LELO Awards, hvor designere fra hele verden kan komme med originale ideer og inputs til nye måder at opfatte og udforme produkter. Du kan se alle LELOs produkter her.

 

En kort video om LELOs award for 2014

 

Siden starten har LELO modtaget over 20 priser og awards for deres produkter, men i de sidste år er det især designet som er blevet belønnet. I både 2012 og 2013 vandt virksomheden en Red Dot Design Award i kategorien Outstanding product design. Prisen gives til projekter som formår at skille sig markant ud fra mængden gennem exceptionelt design, og er et anset kvalitetsstempel at få. I 2014 havde LELO den store ære at vinde en Cannes Lion for Product design, som den første sexlegetøjsvirksomhed nogensinde. Du kan også læse mere om dildoer og sexlegetøj fra LELO hos Dildo-priser.dk.

 

Volvo

Den sidste virksomhed på denne liste er bilproducenten Volvo. Gennem deres mange år på markedet har de været kendt for værdierne enkelhed, funktionalitet og holdbarhed. Disse værdier er hjørnestenen i designet af Volvos biler. Bilerne designes så de passer til føreren, så funktionaliteten er med hele vejen igennem, men uden at gå på kompromis med hvordan bilen ser ud udadtil.

 

volvos_udvikling

De øverste to billeder viser hhv. en gammel model fra 70’erne, og en nyere. På det store billede nederst ses koncept-bilen Volvo Coupe.

 

Volvo laver deres design ud fra grundtanken at godt design handler om at forenkle folks liv. Netop dette bliver vigtigere og vigtigere at tænke ind i designet af bilerne, da der kommer stadig mere funktionalitet ind i bilerne. Det er derfor stadig vigtigere at tænke den nye teknologi, ind i designet på en elegant og behagelig måde.