Lige nu kan det betale sig at gøre samfundet – og måske især naboerne – en tjeneste og skifte din gamle brændeovn ud til en nyere og mere miljø- og energirigtig af slagsen. Især hvis brændeovnen er en ældre en af slagsen fra før 1990. Er den det forurener den nemlig fem gange så meget, som en moderne en af slagsen.

Ifølge sagkundskaben står brændeovne for størstedelen af forureningen med sundhedsskadelige partikler herhjemme og røgen fra brændeovne mistænkes for at være skyld i op mod 200 for tidlige dødsfald hvert år. Samtidig får tusindvis af mennesker luftvejslidelser som f.eks. astma, bronkitis og måske ligefrem KOL af røgen fra brændeovne. Så alt i alt har brændeovnsrøg både store samfundsmæssige og menneskelige konsekvenser.

Regeringen vil ikke stjæle hyggen

Derfor har der af flere omgange været forslag fremme om både afgifter, forbud og andre drastiske indgreb imod brændeovne og brændefyrede centralvarmeanlæg. Men i stedet for at ty til de vanlige metoder, har regeringen valgt ikke at tage hyggen fra de cirka 750.000 stuer herhjemme, hvor der står en brændeovn.

I stedet har man valgt at give en skrotningspræmie på 2.000 kroner som incitament til at skille sig af med den gamle, storforurenende brændeovn af den ekstra farlige slags fra før 1990, som der står cirka 150.000 af rundt omkring i landet – nok primært i sommerhusområderne og i huse med ældre beboere.

Skynd dig, hvis du skal have del i skrotningspræmierne

Men har du en brændeovn fra før 1990, skal du være hurtigt ude af starthullerne. For der er kun afsat omkring 45 mio. kroner til skrotningsordningen. Det svarer til lige omkring 21.000 af de 150.000 miljøfarlige brændeovne.

Så selv om ordningen kører helt frem til slutningen af 2016, er det med at komme i gang nu. For når der ikke er flere penge i pulje, lukker ordningen ned igen. For at få præmien, skal du ansøge online med NemID og din skorstensfejer skal ud og dokumentere, at den brændeovn du vil have skrotningspræmie for, rent faktisk også er fra før 1990 og at den var tilsluttet og brugbar d. 29. oktober i år. Det var den dag, ordningen blev lanceret af Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Husk i øvrigt at bruge en computer, når du ansøger, for flere har haft problemer med at ansøge fra en iPad eller deres mobil.

Find en ny og mere energivenlig brændeovn

Når du har fået bevilliget skrotningspræmien, kan du gå på jagt efter en ny brændeovn. Moderne brændeovne er både mere miljøvenlige og udnytter brændværdien i træet bedre. Så ud over at du forurener mindre, kan du også se frem til en besparelse på dit brændebudget – og med skrotningspræmien i hånden, kommer du til at tjene brændeovnen hurtigere hjem, end hvis det kun var den årlige besparelse på brændet, der skulle finansiere den.

Men den helt store vinder bliver dig, dine naboer og hele samfundets helbred – og det er vel også værd at tage med.