julen nærmer sig med hastige skridt. Gaveindkøbene begynder at varme forretningernes kasseapparater, og i weekenderne fylder fulde mennesker fra julefrokoster nattebilledet. Men hvordan ser den traditionelle julefrokost ud anno 2019. Det er temaet for denne artikel! 

Den moderne julefrokost i 2019 indeholder danske råvarer og friske grøntsager. Det er typisk sildebordet, hvor karrydressingen er skiftet ud med en rosmarin-version af sennepsdressing og krydret med forskellige danske og nordiske krydderurter! Brøndum Snapsen er skiftet ud med moderne lækre snapse som D-Argentum eller D-Aurum fra Den Ny Spritfabrik! Julebryggen kommer fra små danske specialbryggerier, der gerne kommer fra steder i udkantsdannmark, som de fleste Københavnere kun kender fra etikketter på specialøl. Og ja der er helt sikkert nogle danskere, der kører de her moderne julefrokoster, men de fleste danskere holder nu fast i en variant af den traditionelle julefrokost!

Her kommer vores bud på den traditionelle variant af julefrokosten i 2019

Den traditionelle julefrokost 2019

Der er nogle helt faste elementer som skal være til stede for, at man kan snakke om en julefrokost. Der skal være fisk, der skal være rigeligt med våde varer og der skal være nogle tunge retter, der rigtig kan lægge bunden – specielt for dem med hang til lidt ekstra våde varer!

Fisk til julebordet

Den helt klassiske fisk til julemad er sild. Klassisk har det været marinerede sild, karrysild og stegte sild. I de seneste år har sennepssilden dog meldt sig mere og mere ind i gamet for at være en af de store sildediller.

Så er der skrubben eller rødspætten. Eller som de nok nærmere er kendte som herhjemme fiskefilet og stjerneskud. Stjerneskud er blot en lidt mere avanceret og bestemt opstilling af fiskefilet. Du kan finde opskriften på stjerneskud her. Billedet nedenfor er også lånt fra HurtigMums, hvor du kan finde opskriften på stjerneskud.

stjerneskud

De våde varer

Nu er det ikke alle der rører alkoholiske drikke, og du kan sagtens have en glimrende julefrokost uden snaps eller juleøl. Men hvis du ikke er bange for de våde alkoholiske drikke, så går man aldrig helt galt i byen med Brøndum og Tuborgs juleøl. Server gerne danskvand og kildevand med citron til dem, der ikke ønsker at alle våde varer skal være alkoholiske.

Tunge retter

Blandt de tunge retter, der er svinekød en af de ingredienser, der normalt vinder indpas. Flæskesteg er en klassiker, men lidt finere svinekød som en god kogt hamburgerryg. Den kan serveres med en masse forskelig tilbehør, men det er altid på samme måde man laver en god gammeldags kogt hamburgerryg, som du også kan finde opskriften på via linket her.

Uanset hvordan du vinkler din julefrokost, så husk at have det sjovt!