Kaffe er noget de færreste kan undvære. Og når man først er begyndt at drikke den sorte mirakeldrik, er der ingen vej tilbage, så at sige. Rigtig mange har svært ved at komme igennem dagen uden en god kop kaff’, og har derfor sikkert også prøvet et hav af forskellige måder at tilberede kaffen på. Kapselkaffe, instant kaffe, espresso og så videre. Og så snart man er i besiddelse af en kaffemaskine, er der næsten uanede muligheder for måderne at brygge kaffe på.

Som det før har været populært at eje en fancy kaffemaskine, er det nu en kaffebrygningsmetode helt ovre i en anden boldgade der er populær. Her tales selvfølgelig om filterkaffe. Filterkaffe må siges at være en af de mest retro måder at tilberede drikken på, men det kan måske også være den bedste.

Sådan brygger du filterkaffe

For at lave en god kop filterkaffe, siger det lidt sig selv at man må starte ud med gode ingredienser. Vælg derfor kaffebønner i god kvalitet, og efter den smag der ønskes. Hvis man ejer en kaffekværn, eller vil investere i en, kan man med fordel købe bønnerne hele, så de altid vil være friskkværnede før brug.

Derudover er der brug for kaffefiltre, som skal placeres i en kaffetragt. Vær opmærksom på, hvordan kaffefiltrene er produceret: Hvis der er brug mange kemikalier til produktionen, så gå udenom produktet. Når du brygger kaffe med et filter, ryger skadelige stoffer fra filteret med ned i kaffen og ind i kroppen. Sørg derfor altid for at vælge kaffefiltre der er produceret så skånsomt som muligt.

Kaffetragte kan fås meget billige, så her skal man igen – ligesom ved kaffefiltrene – tænke over, at de stoffer der er i tragten, kan risikere at ryge ned i kaffen. Overvej derfor om det vil være bedst at investere i en lidt dyrere kaffetragt som ikke indeholder skadelige stoffer.

For at lave selve kaffen, følg følgende trin:

  • Placér et kaffefilter i den rengjorte kaffetragt
  • Brug kogende vand til først at skolde filteret og tragten. På denne måde vil de eventuelle skadelige opløselige stoffer fra filteret ryge ud.
  • Placér tragten oven på et krus, kande eller kop
  • Hvis der bruges hele bønner, kværn en passende mængde bønner
  • Put en passende mængde kværnet kaffe i tragten
  • Hæld kogende vand, som har fået lov til at ”køle ned” i 1-2 minutter i tragten. Sørg for at hælde mere vand i inden at tragten bliver tom.
  • Nyd den friskbryggede filterkaffe

Fordelene ved at drikke filterkaffe

Udover at være den mest populære form for kaffe lige nu, har filterkaffe mange gode og positive egenskaber. Blandt andet viser forskning, at filterkaffe er den kaffeform der indeholder mest koffein – så det er altså den form for kaffe der kvikker mest op om morgenen. Når vandet langsomt løber igennem kaffebønnerne, bliver de også udnyttet bedst muligt. På den måde opnår man en fyldig og dyb kaffesmag, når man drikker filterkaffe.