Indholdet på denne side kan være sponsoreret indhold

Der er en tendens til, at vi danskere i højere og højere grad accepterer overvågning i det offentlige rum. Spørgsmålet er om overvågningen er med til at gøre os mere sikre, eller om det blot er følelsen af sikkerhed, der øges?

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd stopper kameraovervågning som regel ikke impulsiv kriminalitet men virker fortrinsvis præventivt over for planlagt kriminalitet. Et overvågningskamera på S-togstationen får ikke den berusede mand med den knuste flaske i hånden til at stoppe og tænke: Nej, hov det går vist ikke, det her. Men erfaringen viser, at personer som er rationelt tænkende forud en kriminel handling, ofte genovervejer deres handlinger, når de opdager kameraovervågning.

Denne type kriminelle gør hvad de kan for ikke at blive genkendt. Overvågningskameraer er samtidig et godt hjælpemiddel for Politiet i deres arbejde med at identificere, finde og forhindre gentagne kriminelle handlinger.

 

Overvågningsudstyr og alarmsystem skaber tryghed

Accepten af kameraovervågning i det offentlige rum hænger i høj grad sammen med, at medierne dyrker de negative historier og skaber fokus på trusler om terror eller kriminalitet. Men selvom chancen for at blive udsat for kriminalitet ikke er så stor, vælger flere og flere at beskytte sig selv. For en sikkerheds skyld. Flere og flere boligejere vælger at få installeret kameraovervågning. Det ved tyvene godt, og de professionelle tyve er som regel bevidste om, hvor kameraerne hænger. De scanner området, længe inden de slår til, viser interviews med tidligere indbrudstyve, som Det Kriminalpræventive Råd har lavet.

Sommetider er det helt ubevidst, at tyvene scanner et hus for indbrudsmuligheder. For tyven er menneskelig aktivitet en af de værste fjende. Tyven frygter at blive genkendt før eller under et indbrud. Det bedste råd er at derfor have en venlig og nysgerrig nabo. Et ”Goddag, kan jeg hjælpe med noget?” kan skræmme mange tyve væk. Er nabohjælp ikke en mulighed, er et overvågningskamera også en god løsning.

Som et lille øje i natten kan et IP kamera optage alle hændelser på 30 meter i mørke. Fordelen ved IP-kameraet er, at kameraet er tilsluttet en lokal computer med internetforbindelse, der gør det muligt for ejermanden at overvåge bevægelser på billedet, hvorend han nu befinder sig.

 

Vælg ikke den billigste Ruko lås

Et andet godt råd er stille friske blomster frem, sørge for lidt belysning og sørge for gode låse på døre og vinduer. Valget af låse er dog ikke helt ligegyldigt. Ifølge en uafhængig TV2-undersøgelse låses hvert tredje danske hjem med den rundhovedede nøgle til Ruko låse. Det er et dårligt valg for boligejerne og et godt valg for indbrudstyvene. De kan nemlig meget nemt bryde hoveddøren op med den slags lås. Hos Ruko har man fire forskellige serier af nøglesystemer, hvoraf to ikke længere er patetenteret.

Det drejer sig om Serie 500 og Serie 600. Nøglerne fra disse serier er lette at kopiere og anbefales ikke til udvendig sikring. De næstmest sikre løsninger fra Ruko er den såkaldte Serie 1200.

Den har dobbelt så mange skæringer på nøglen som fx Serie 600, og samtidig kan Serie 1200 kun kopieres hos Ruko låsesmede. En af de mest sikre låse på markedet er Ruko Garant Plus. Den har både dirkesikring og boresikring og kan kun kopieres, hvis ejermanden viser et sikkerhedskort.

Et populært valg er samtidig en kodelås, fordi den giver en mere tryg og nem hverdag. Med en kodelås behøver du som husejer ikke spekulere over tabte nøgler, eller om du huskede at låse døren, da du gik. Sikkerheden ved kodelås ligger netop i, at døren altid er låst, når den er lukket.