Indholdet på denne side kan være sponsoreret indhold

Politianmeldelsen omfatter seks kampagner, der lå på nettet i perioden fra efteråret 2013 til sommeren 2014. To af kampagnerne var rettet mod svenske forbrugere. Derudover omfatter politianmeldelsen 15 sms’er og annoncer på Facebook, der opfordrede forbrugerne til at klikke ind på kampagnerne.

I kampagnerne lovede Orville Media forbrugerne gratis gaver, fx kaffe, høretelefoner eller et par sko, hvis de deltog i en livsstilsundersøgelse eller ansøgte om at blive produkttestere. I linket til en af kampagnerne på Facebook lød det fx: ”LAGERET SKAL TØMMES: Svar på spørgsmål og få et par Nike sko for 19 kr. Først til mølle!”

Orville Media

Orville Media

Imidlertid oplyste Orville Media efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ikke forbrugerne klart og tydeligt om, at de ved at bestille en gave og betale et mindre beløb i porto med deres kreditkort samtidigt blev tilmeldt et løbende betalingsabonnement til flere hundrede kroner per måned.

Den oplysning var placeret i kampagnerne, således at forbrugerne risikerede helt at overse abonnementsvilkåret. I flere af kampagnerne stod det fx allernederst på kampagnesiden, efter at forbrugerne havde besvaret det lange spørgeskema, eller efter at forbrugerne havde valgt gaven og betalt portoen.

Forbrugerombudsmanden har modtaget omkring 30 klager fra danske og svenske forbrugere over de seks kampagner fra Orville Media.

Siden årsskiftet har Forbrugerombudsmanden politianmeldt fire andre virksomheder for abonnementsfælder på nettet, og der er givet bøder i fire lignende sager.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe siger:

”Jeg har tidligere gjort det klart over for Orville Media, at et tilbud på en gave ikke må dække over et betalingsabonnement. Det overrasker mig, at jeg nu igen må politianmelde selskabet for vildledende markedsføring.”

”Forbrugerne bør være på vagt, når de modtager tilbud om gratis gaver på nettet – også selv om de skal yde et stykke arbejde for at få gaven. Det er desværre ikke første gang, jeg ser, at en virksomhed benytter gaver fra anerkendte brands som lokkemad til abonnementsfælder.”

”Når danske virksomheder markedsfører sig på nettet i udlandet, skal de overholde de danske regler. Det betyder, at det danske forbud mod vildledning gælder, uanset om kampagnen er rettet mod danskere eller forbrugere i de øvrige EU-lande.”

De seks kampagner:
•Den danske kampagne ”Test et Smart TV” lå på nettet i perioden fra den 26. november 2013 til den 1. februar 2014
•Den danske kampagne ”Den store kaffemaskinetester” lå på nettet i perioden den 9. september 2013 til 1. december 2013
•Kampagnen ”Den store skoundersøgelse” i henholdsvis en dansk og svensk udgave. Den danske lå på nettet fra den 5. november 2013 til den 22. maj 2014, mens den svenske lå på nettet fra den 13. januar 2014 til den 12. juni 2014
•Kampagnen ”Den store Sneakersundersøgelse 2014” i henholdsvis en dansk og svensk udgave, der begge lå på nettet fra den 18. januar 2014 til 22. maj 2014