Industriopvaskemaskinen var den første opvaskemaskine

Industriopvaskemaskinen var den første opvasmekmaskine, der blev opfundet. Senere er hjemmeopvaskemaskinen kommet til, og den er en kærkommen hjælp, når huslige pligter, lektielæsning med ungerne og godnathistorier ved sengetid skal gå op i en højere enhed. Men kender du egentlig til den historie, der gemmer sig bag den smarte opfindelse? Og er du klar over, at opvaskemaskinen blev opfundet af en rig dame i 1887? Læs opvaskemaskinens fantastiske historie her!

Det kan næppe overraske, at den opvaskemaskine som Josephine Cochranes tjenestefolk havde stående, på ingen måde mindede om den, du bruger i dag. For det var både før elektriciteten blev almindelig og lang tid før, at nogen begyndte at spekulere over vandforbrug på opvaskemaskiner og andre husholdningsmaskiner.

Industriopvaskemaskinen blev opfundet af en rig dame, der var træt af skår i sin service

Selvom Josephine Cochrane aldrig selv havde prøvet at stå ved opvasken, var hun utroligt træt af, at hendes tjenestefolk altid slog skår på hendes stel, når de vaskede op i køkkenhåndvasken. Ja, det lyder måske fjollet, men det var faktisk sådan, at opvaskemaskinen blev opfundet.

I hendes verden var der ikke noget værre end skår i et fint stel – slet ikke, når det er dine tjenefolk, der står bag! Derfor valgte den rige kvinde at tage sagen i egen hånd og opfandt i 1887 verdens første industriopvaskemaskine.

Det krævede dog en vis styrke at gøre fedtede tallerkener, kopper og kander rent med den smarte opfindelse. Opvaskemaskinen var nemlig hånddreven, større end selv de moderne industriopvaskemaskiner, og mindede på ingen måder om den opvaskemaskine, du har stående i køkkenet i dag.

Cochrane, der på mange måder var forud for sin tid, producerede og solgte sine opvaskemaskiner i sit eget firma, som du helt sikkert kender – KitchenAid.

Fra industriopvaskemaskiner til praktisk opvaskemaskiner i hjemmet

Selvom Cochranes smarte opfindelse kunne have gjort livet nemmere for en hel del husmødre, blev opvaskemaskinerne kun solgt til hoteller og restauranter til at starte med.

Den smarte opfindelse blev gjort tilgængelig for den brede befolkning i 1950 – altså godt 60 år senere.

Siden da er opvaskemaskinen blev fast inventar i de fleste danske hjem. Det er dog de færreste, der bruger den på fornuftig og effektiv vis. En undersøgelse fra Cascade viser nemlig, at helt op mod 79 % vasker den samme opvask flere gange for at undgå at tømme opvaskemaskinen.

Og det er en skam! Bruger du din opvaskemaskine rigtigt, kan du nemlig spare en hel del penge på vandregningen. For alt i mens at du snildt kan bruge op til 100 liter vand på at vaske dine middagstallerkener og gryder op, bruger opvaskemaskinen kun 16 liter.

Du kan derfor bruge din opvaskemaskine med god samvittighed!

Meget mere end en opvaskemaskine

De fleste danskere vasker deres knive og gafler, tallerkener og glas i opvaskemaskinen. Men vidste du, at opvaskemaskinen faktisk kan vaske meget mere end det, Cochranes havde i tankerne? Og at det faktisk slet ikke er nødvendigt at forvaske i hånden?

Har du en vaskemaskine, kan du lige så godt lade den klare arbejdet. Du kan nemlig spare helt op til 25 liter vand pr. opvask, hvis du bare skraber det værste madaffald ned i skraldespanden.

Vil du have vasket dine klipklapper, tandbørste eller kartofler, kan det også klares i opvaskemaskinen!

Din opvaskemaskine kan med andre ord meget mere, end du lige går og tror!

Se også Supershoppen hvor du altid kan finde en oversigt over danske køkkenmaskiner og opvaskemaskiner på tilbud.