Indholdet på denne side kan være sponsoreret indhold

Der findes flere forskellige måder at køre på longboard på. Du kan tage det stille og roligt, finde dit indre legebarn frem eller virkelig få fart på. Vi guider dig i forhold til kørestil og det rigtige longboard.

Når du skal finde det rigtige longboard, er det først og fremmest vigtigt, at du finder ud af, hvordan du godt kan lide at køre på det. Hvis du gerne vil bruge det til transport, er der en type longboards, der er gode, mens der er andre, du skal vælge, hvis du gerne vil lave tricks på dem.

(Hvis du er i tvivl om hvad longboard og longboarding er, så se først videoen nedenfor)

Man taler typisk om fem forskellige måder at køre på longboard på. Det er cruising, carving, freestyle, freeride og downhill. I denne artikel gennemgår vi de fem køreformer, og hvilke longboards der egner sig godt til dem. På den måde er du både klar til at vælge longboard og kørestil, når du har læst denne artikel.

Cruising er godt til transport og til at nyde livet

Hvis du bare gerne vil tage det stille og roligt og nyde byen eller landskabet, der glider forbi, mens du kører af sted på dit longboard, er cruising nok noget for dig. Her er der ikke fokus på fart eller tricks, men på en god og komfortabel køreoplevelse. Hvis du gerne vil bruge dit longboard til transport, vil det derfor typisk også være et crusing board, du skal vælge.

LÆS OGSÅ: Fodboldudstyrsguiden – Alt til fodboldspilleren

Du kan med fordel vælge et longboard, der ikke er for stift, da det er nemmere at overføre energi til et fleksibelt board. Derudover er det en god ide at vælge nogle store hjul, der nemt kan køre hen og ujævnheder og sten på vejen. Det vil give dig den bedst behagelige køreoplevelse. Et crusing longboard er typisk omkring 70 centimeter.

Carving kræver koncentration og kontrol

Hvis du gerne vil prøve noget mere udfordrende end crusing, men ikke har mod på at kaste dig ud i at lave tricks, som man gør i freestyle, kan det være en god ide for dig at kaste dig over carving. Her handler det om at køre ned af en bakke og holde farten nede ved at køre slalom. Det er altså en kørestil, der kræver meget kontrol og koncentration.

Det er typisk de mindre longboards, der egner sig godt til carving. Det er boards på mellem 70 og 95 centimeter. Selve decket, som du står på, skal være fleksibelt, da det gør det muligt for dig at arbejde noget energi ind i det. På den måde kan du tage nogle lækre store sving. Ved carving er der ikke fokus på fart, men på kontrol og præcision. Vælg nogle mellembløde hjul, da de ikke vil sinke dig helt, som de store hjul vil, men også er gode til at køre over småsten og ujævnheder.

Med freestyle kan du finde dit indre legebarn frem

Har du tidligere stået på skateboard på rampe, vil du opleve, at det er noget helt andet at stå på longboard freestyle. Et longboard egner sig nemlig ikke til en rampe, men passer rigtig godt til at lave tricks på gaden med. Det er derfor en god måde at udfordre dig selv og lege noget mere, end du gør med de andre kørestile.

Et freestyle longboard behøver ikke at være så langt. Det skal typisk være mellem 70 og 95 centimeter. Det er vigtigt, at det er stift, så du har fuld kontrol over det, når du laver tricks, da et stift board reagerer hurtigere på dine bevægelser.

Med freeride er der mere fokus på svingene

Freeride og carving minder om hinanden: Det er begge kørestile, hvor du kører ned af bakke, mens du svinger for at tage farten af boardet. I freeride er der dog mere fokus på at lave vendinger på 180 eller måske endda 360 grader. Du har altså brug for et bræt, der er stivere end ved carving, så du opnår mere kontrol over det.

LÆS OGSÅ: FIDGET CUBE GUIDEN – Det skal du vide når du dimser

Du kan både køre med hårde og med mellembløde hjul ved freeride. Det er ofte en smags sag, hvad folk foretrækker. Hårde hjul giver dig mere fart på, mens mellembløde hjul gør det nemmere at køre over småsten og ujævnheder.

Find din indre vovehals frem med downhill

Downhill er ekstremsporten indenfor longboard kørestilene. Der handler det om, at du hurtigst muligt kommer ned af en bakke. Der er altså ikke noget med at dreje eller tage farten af. Hvis du er vild med fart og ikke er bange af dig, er downhill derfor det helt rigtige for dig.

Du skal bruge et langt board til det. Gerne et, der er omkring 107 centimeter langt. Derudover er det meget vigtigt, at du har så meget kontrol over boardet som muligt, når du kører så hurtigt. Det handler derfor om at vælge et ekstremt stift longboard. Det vil gøre, at det reagerer lynhurtigt, når du vil ændre retning.