Indholdet på denne side kan være sponsoreret indhold

Låneudbyderen Vippi ApS har givet forbrugerne mangelfulde kreditoplysninger og vildledt om renten på kviklån. Det mener Forbrugerombudsmanden, som nu har politianmeldt selskabet.

På sin hjemmeside vippi.dk reklamerede Vippi i perioden den 18. april 2013 til den 22. januar 2014 for kviklån til forbrugerne på op til 10.000 kroner.

Låneudbyderen Vippi vildleder om renten på kviklån

Låneudbyderen Vippi vildleder om renten på kviklån

Selskabet har efter Forbrugerombudsmandens opfattelse ikke givet forbrugerne de lovpligtige kreditoplysninger, som en låneudbyder skal oplyse om på en klar, tydelig og fremtrædende måde i sin markedsføring. Ifølge Forbrugerombudsmanden var Vippis markedsføring af debitorrenten også vildledende.

Forbrugerombudsmanden vurderer, at Vippi har overtrådt markedsføringsloven ved:
•På forsiden af vippi.dk at give eksempler på lån, fx ”Lån 1.000 kr. betal 1.090 kr.”, uden at oplyse om debitorrenten, om den var fast eller variabel, de samlede kreditomkostninger, ÅOP og lånets løbetid
•På forsiden af vippi.dk at vise en låneberegner med et eksempel på et lånebeløb på 1.000 kr. og en betalingsperiode på 60 dage uden samme sted at oplyse om debitorrenten, om den var fast eller variabel samt ydelsernes størrelse
•I en prisliste et klik inde på vippi.dk at vise priser på 30-dages, 60-dages og 90-dages lån på mellem 500 og 10.000 kroner uden at oplyse om ÅOP eller de samlede kreditomkostninger
•At undlade at oplyse om renten på forsiden af vippi.dk og ved i prislisten at bruge udtryk som ”Rente %” og ”Effektiv Rente”, uden at det tydeligt fremgik, om der var tale om debitorrenten, som forbrugerne skulle betale for lånet

Vippi har oplyst til Forbrugerombudsmanden, at selskabet ikke længere udbyder lån på det danske marked.

Forbrugerombudsmand Henrik Øe siger:

”Det er alvorligt, når en låneudbyder ikke giver forbrugerne de oplysninger, de skal have. Kviklån er hurtige at tage, men de kan sætte folk i stor gæld. Det skal derfor være nemt for forbrugerne at vurdere, hvad lånet betyder for deres økonomi.”

”Vippi vildleder efter min opfattelse forbrugerne, når selskabet bruger forskellige udtryk for debitorrenten. Det svækker nemlig forbrugernes muligheder for at sammenligne lånene.”

Markedsføringslovens forbud mod vildledning

Ifølge markedsføringslovens § 3 må erhvervsdrivende ikke anvende vildledende eller urigtige angivelser eller udelade væsentlige informationer, såfremt det er egnet til mærkbart at forvride forbrugernes økonomiske adfærd på markedet.

Ved markedsføring af forbrugerkreditter eller kreditkøb er forbrugerne beskyttet af en særlig oplysningsregel, der findes i markedsføringslovens § 14 a. Reglen skal sikre, at forbrugerne får alle de væsentligste kreditoplysninger allerede på det tidspunkt, hvor de ser en reklame, der viser rentesatser eller talstørrelser vedrørende omkostninger. Det kan for eksempel være oplysninger om den månedlige ydelse. Kreditoplysningerne skal gives klart, tydeligt og stå på en fremtrædende måde i reklamen.