Sæsonen for bolighandel er lige om hjørnet, og hvis du som mange andre er på udgik efter en ny ejendom, så kan det være en fordel at henvende sig hos en købermægler. Uanset om du er førstegangskøber eller har handlet med ejendomme før, kan den rette rådgivning vise sig afgørende for handlens videre forløb.

Købermægler eller boligadvokat?

Ejendomshandel er en større investering og der et hav af faldgruber, administrativt arbejde og en masse dokumenter der kræver, at de læses grundigt igennem. Det er ikke umuligt for den almindelige køber, at udføre dette arbejde selv. Alligevel vælger en stor del af ejendomskøbere, at gå til en købermægler i handelens indledende fase eller en boligadvokat. Begge har stor erfaring med huskøb, indblik i bolighandler, juraen heromkring og de rette forhandlings kundskaber.

Forhandling af pris

Prisforhandlinger ved boligkøb kan for mange være et svært område, da det kan være vanskeligt at forhandle, uden med fuld sikkerhed, at kende til den ønskede ejendom. Det kræver blandt andet en gennemlæsning af købsaftalen, hvor størstedelen af informationen omkring huset kan findes, og derudover kræver det en grundig gennemgang af ejendommens øvrige dokumenter. Boligadvokaten og købermægleren er specialiseret i ejendomshandler og ved nøjagtig hvor de skal se for, at finde de væsentligste information omkring huset.
Da sælger oftest har en ejendomsmægler på sin side, gør dette købermægleren til købers bedste allierede.

Ejendomsmægler er en sælgers mand

Sælger har oftest en ejendomsmægler på sin side, som efter bedste evne vil forsøge at opnå den højeste pris for ejendommen. Den danske lovgivning forbyder ejendomsmægleren i at rådgive både køber og sælger ved samme handel, hvilket efterlader køber på egne ben. En købermægler er der til at varetage dine interesser og sørger for, at forhandle prisen for ejendommen og vilkårene for overtagelsen. Købermægleren vil grundigt undersøge boligen inden pris forhandlingerne igangsættes, således udvælges den korrekte forhandlingsteknik, så der kan opnås et optimalt prisnedslag.

Advokatforbehold

Når prisen er fastsat, og købsaftalen er udarbejdet af sælgers ejendomsmægler, er det vigtigt at købers advokat får indsat et advokatforbehold, inden køber underskriver købsaftalen. Et advokatforbehold kan vise sig at være afgørende for køber, hvis han eller hun ønsker at trække sig fra handlen. Advokatforbeholdet udarbejdes af en BOLIGadvokat, og tillader advokaten at trække køber ud af handlen i op til 6 hverdage efter, at køber har underskrevet købsaftalen, hvis ikke advokaten anser handlen for, at være til købers fordel.

Er det et ‘must’ at have en købermægler eller boligadvokat?

Det korte svar er, nej, det er ikke et krav, at have en købermægler eller en boligadvokat ved køb af hus eller ejendom. Dog anbefales det, at man allierer sig med en boligadvokat, da de kan udarbejde skødet og tinglyse det efterfølgende. Det er ikke umuligt at skrive et skøde selv, dog er det et krav fra Tinglysningen, at skødet er udarbejdet korrekt og uden fejl eller mangler, da det ellers vil blive afvist. Derfor anbefales det, at en boligadvokat står for skødeskrivningen.