Cirkulationspumpe – Det er vinter og selv om den ikke er nær så kold og hvid, som da far var dreng, så er det koldt nok udenfor til, at vi er mange, der er glade for, at husene er hule og opvarmede. Opvarmningen foregår hos de fleste med en eller anden form for vandbaseret centralvarmeanlæg. Her føres varmen rundt i boligen ved hjælp af det vand, der opvarmes af fyret eller kommer fra fjernvarmeværket.

Det der pisker vandet rundt i varmerørene, hedder en cirkulationspumpe. Den lever som regel et ganske ubemærket liv lige indtil den dag, hvor den holder op med at virke. Så forstår du med garanti værdien af den underlige klump, der sidder på røret ved siden af fyret.

Tjek din cirkulationspumpe

Vil du undgå at cirkulationspumpen pludselig står af – og det gør den altid, når vi har det værste frostvejr det år – skal du tjekke den med jævne mellemrum og eventuelt lufte den ud. Det er sådan noget, vi mænd elsker. For det får os til at virke mere mandig, have forstand på husets installationer og bekymre os om familiens velbefindende.

Det er nemt. For alt hvad du gør, er ganske simpelt at lytte til pumpen. Kan du ikke høre noget, så sæt spidsen af en skruetrækker på toppen af pumpehuset og sæt øret hen til skaftet på skruetrækkeren – lidt lige som et stetoskop. Så skal du helt tydeligt kunne høre en ensformig summende eller brummende lyd. Du kommer til at ligne en ren doktor på den måde!

Luft din cirkulationspumpe

Er der uregelmæssigheder eller små ”knald” i lyden, eller lyder det som om der er småsten i pumpen, der rasler rundt, kan det være nødvendigt at lufte pumpen ud. De små knald skyldes nemlig højst sandsynligt luftbobler, der enten passerer igennem pumpen eller er fanget i toppen af pumpehuset og piskes rundt inde i pumpen hele tiden.

Har du en ældre model, sidder der en skrue midt på pumpen, som du løsner. Hold en engangskrus eller et lille bæger under, for der kommer til at løbe lidt vand ud. Pas på med at løsne skruen så meget, at den falder ud. Når lyden af raslende småsten er væk, spænder du skruen til, tørrer vandet væk og tjekker, at der ikke pibler mere vand ud.

Har du en moderne lavenergipumpe med elektronikstyring, slukker du for pumpen og tænder den igen. Så bør den selv klare resten.

Fjerner det ikke lyden, bør du spørge din VVS-mand til råds. Måske er pumpen ved at være tjenelig til udskiftning.

Spar mange penge på en lavenergipumpe

Skal pumpen skiftes ud og har du en ældre pumpe med den store skrue siddende i midten, kan du spare rigtig mange penge på at skifte til en moderne lavenergi-cirkulationspumpe. De kan sænke energiforbruget fra over 100 til sølle 4 W i timen – og det er noget, du kan mærke på elregningen. For de fleste cirkulationspumper kører året rundt!

Så alene af den grund kan det betale sig, at skifte cirkulationspumpe. Tjek f.eks. de lavenergipumper, de sælger her til spotpriser.