Når du rejser med fly, går det ikke altid som planlagt.  Flyet kan være forsinket eller blive aflyst, men kender du dine rettigheder som flypassager, kan det hjælpe på stress og irritation. Hvis du flyver til eller fra lufthavne i Europa, kan du have ret kompensation allerede efter tre timers forsinkelse.

Ret til kompensation hvis fly er forsinket eller aflyst

Du står i en lufthavn, kigger op på informationstavlen, og opdager at dit fly er forsinket (eller aflyst!), hvad gør du så? Hvis du ikke kender reglerne, er det svær at vide, hvad du har krav på.

Der findes en række firmaer, der har specialiseret sig i at hjælpe flypassager. Et af største er Airhelp, og deres website indeholder meget relevant information: erstatning i tilfælde af aflyste flyvninger.

Har du krav på kr. 4.500?

Hvis du flyver i Europa eller med et europæisk flyselskab, har du ret til at blive kompenseret med op til kr. 4.500, alt efter omstændighederne.

Det er vigtigt, at du husker at gemme alle dine specificerede fakturaer og kvitteringer, på udgifter du har haft, fordi flyet er forsinket eller aflyst.

Husk at gemme

  • Rejsedokumenter: Boardingkort, reservationsbekræftelse, e-billet og lignende.
  • Kvitteringer for ekstraomkostninger: Taxa, mad og indkvartering. gebyr hvis du for eksempel skal aflyse eller ændre bestilling af transport fra destinationslufthavnen.
  • Flynummer, flyveplan med ankomst- og afgangstider, hvor længe flyet er forsinket. Det angives af den endelige afgang og ankomsttid.
  • Find ud af årsagen til forsinkelsen. Spørg personalet, kig på vejret, se efter om andre fly i lufthavnen også er forsinket.

Grunden til forsinkelsen er meget vigtigt i forbindelse med erstatning, fordi ekstraordinære omstændigheder ikke giver dig ret til kompensation. Det kan for eksempel være arbejdsnedlæggelser, dårligt vejr eller pludselig opstået funktionssvigt.

 

Fem praktisk tips til at forebygge flyforsinkelser

Du kan selvfølgelig aldrig være 100% sikker på, at et fly ikke bliver forsinket eller aflyst, men du kan tage nogle ting i betragtning, når du bestiller din billet.

 

Vælg et morgenfly
Hvis du skal med en tidlig afgang, og flyet bliver aflyst, har du stadig en chance for at komme videre. Desuden står mange fly stille over natten, hvor de bliver vedligeholdt inden den første morgenflyvning.

Hvis du derimod tager det sidste fly, og det bliver aflyst, kan du ende med at tilbringe natten i lufthavnen. Altså lige bortset fra, hvis du skal til San Francisco, hvor morgentågen er kendt for at skabe problemer.

Book et direkte fly
Vælg en rejserute uden mellemlanding, hvis du kan. Jo flere stop og start din rejseplan indeholder, jo flere muligheder er der for forsinkelser og aflysninger.

Flyv på dage hvor der ikke er spidsbelastning
Det siger næsten sig selv. Undgå ferieperioder og helligdage. Jo flere passagerer der skal rejse, jo mere kaos kan der opstå.

Forsøg også at undgå at flyve i begyndelsen eller slutningen af ​​ugen. Tirsdag og onsdag er perfekte til flyrejser, fordi flytrafikken ikke er så belastet på disse dage.


Tænk på vejret

Du kan selvfølgelig ikke kontrollere vejret, men du kan forudse, at der er risiko for at blive forsinket, hvis du har en mellemlanding i en lufthavn, der ofte er berørt af dårligt vejr, orkaner, sne og tåge.