Du har lige købt ny bil. En brugt bil ganske vist, men den er velplejet og vedligeholdt, og ingen kan se, at den har et par år og nogle kilometer på bagen. Købet af din nye, brugte bil kan dog hurtigt blive en kort og dyr fornøjelse.

Mange bilejere er nemlig slet ikke bevidste om, at der særligt er én vital del af bilens motorsystem, de skal have tjekket, hvis de kører rundt i en brugt bil. Nemlig bilens tandrem. Tandremmen er uundværlig for din bils motor, men den er godt gemt væk bag en beskyttende skærm, hvor den arbejder for at stempler og cylindere fungerer optimalt.

Tandremmen bliver slidt med tiden, og ofte vil du slet ikke opdage det, før det er for sent. Når den først er sprunget kan den skade resten af motoren så voldsomt, at den skal skiftes, og så står du med en værkstedsregning, der er noget større, end hvad den kunne have været.

Derfor er tandremmen vigtig

Risikoen for at tandremmen er slidt og er i fare for at briste er væsentlig højere, hvis du har en brugt bil af ældre dato. Derfor er det vigtigt, at du får den tjekket og muligvis skiftet den, hvis slitagen er for stor.

Tandremmen er lavet af syntetisk gummi og består af en række tænder på remmens inderside. Den er drivkraften bag knastakslen og krumtapakslen, som skal køre i takt for at ventiler og stempler åbnes og lukkes på de rigtige tidspunkter og ikke støder sammen. Der er altså tale om motorens vigtigste komponenter, som sørger for at den kører problem- og fejlfrit.

Er tandremmen blevet så slidt at den går i stykker, er der stor fare for at ventiler og stempler bliver bøjet og beskadiger resten af motoren. Og så er det ikke længere kun tandremmen, der skal skiftes men hele motorsystemet.

Sådan undgår du at tandremmen brister på din brugte bil

Flere undersøgelser viser at en uopdaget, defekt tandrem er et problem for rigtig mange, der køber en brugt bil. Problemet opstår af flere årsager, men den mest hyppige er, at man simpelthen ikke får den tjekket.

Det allerførste skridt for at undgå at en bristet tandrem er ganske enkelt at kigge i den medfølgende servicehåndbog. Her kan du både se, hvornår der sidst er blevet foretaget et skift af tandremmen, og hvor mange kilometer du må køre mellem hvert skift.

Kilometergrænsen veksler meget for bil til bil. Nogle biler må kun køre helt ned til 40.000 kilometer før det anbefales at skifte tandremmen, mens andre kan køre helt op til 120.000 kilometer før den skal skiftes. Derfor er det vigtigt at kende grænsen for lige præcis din model, og være opmærksom hvis kilometertallet er højt.

Derudover er det altid vigtigt at kigge slutsedlen igennem en ekstra gang og sikre sig at den ikke afviger fra det sælger har oplyst.

Hellere skifte en gang for meget end en gang for lidt

Desværre oplever flere at det seneste tandremsskift ikke er oplyst i bilens servicehåndbog, og at sælgeren ikke gør køber opmærksom herpå. Det kan føre til tidskrævende klagesager og uforudsigelige udgifter.

Det er naturligvis et stort problem, da dokumentationen i servicehåndbogen ellers er din sikkerhed for, tandremmen skiftes i tide. Af samme årsag anbefaler mange eksperter, at man altid skifter tandremmen ved køb af en brugt bil. Man har simpelthen vurderet at risikoen er for stor ved at lade være, fordi at gummiremmen altid brister uventet.

Har du lige købt en brugt bil lyder rådet derfor: hellere skifte en gang for meget, end en gang for lidt. Som minimum skal du få en mekaniker til at tjekke tandremmen, før du tager den i brug.

Tegn på at tandremmen skal skiftes

Har du først taget din nye, brugte bil i brug, vil du med stor sandsynlighed ikke opdage, at tandremmen er slidt. Du kan dog åbne motorhjelmen og selv tjekke den for skader. Husk på at den er gemt bag en plastbeskyttelse, som du skal fjerne.

Når det er gjort skal du kigge efter om gummiet er blevet mørt og har synlige sprækker. Både kørsel, klima og voldsomme temperaturændringer påvirker tandremmen. En tandrem mister sin elasticitet med årene, hvilket er endnu en grund til remmen på en ældre bil er mere udsat.

Hvad koster et tandremsskift?

Hvad kommer det så til at koste dig, når først du har besluttet dig for at skifte tandremmen på din brugte bil?

Skift af tandrem er en omstændig operation, som kræver tid og ekspertise. Derfor afhænger prisen også af hvilken model, du har købt og størrelsen på motoren. Den vil dog ofte ligge i området 3500 til 5000 kr.

 
Læs flere nyheder om reparationer og værksteder i Danmark på Rover.dk