Af Søren Lillesøe & Kave Bakhshpour

De Danske Ølentusiasters årlige ølmesse i København er blevet noget af en hellig gral for mange mænd med hang til humle. For tiden går messen under navnet Ølfestival, og det er netop menuen, man får serveret som gæst.

For stort set hvem eller hvad, der vil være noget ved humlepoppen, møder op for at få nye forbindelser eller tanke op på de anderledes, flydende oplevelser. Hallen i det gamle lokomotivværksted rummer overmange stande med eksotisk øl fra såvel danske håndbryggere som bryggerier af variabel størrelse i ind- og udland. Ja, selv udstyr til brygning kan man købe med under armen.

Eneste kritikpunkt kan være det kulinariske islæt, der stort set er til at overse hvert år. Deres udsendte skribenter løb kun på hotdogs, popcorn og sandwiches, men der gik rygter om en decideret tre retters menu med udvalgte øl til på stedets restaurant (der dog vist ikke serverede andet).

Nå, men selve udvalget af øltyper var som vanligt særdeles attraktivt for hver en mand – ja selv kvinder, da vi stødte på kvindelige turister og sygeplejersker i hallen- på festivalen. IPA-lignende øl med tilsat mango lod til at være en af årets nyheder i boderne sammen med storstilet IPA-konkurrence blandt standholderne.

Nu hvor vi snakker IPA, var netop denne fortræffelige tørstslukker i fokus hos mange producenter og stande. Kvickly i Allerød diskede op med lækre IPA-ting fra svenske (!) Stigsberget, og Hornbeer havde mange varianter inden for genren at prøvesmage. Og værd at nævne: Kultmikrobryggeriet Syndikatet havde lavet en ny panda-IPA!

Ikke forstået på den måde, at den var tilsat pandablod, men farven skulle være ovre i det sort-hvide spekter ifølge ophavsmændene (sort væske, hvidt skum), der endda havde medtaget en panda i fuldfigur til at lave luftkarate med messegæsterne.

Årets sjoveste tekst i messens bibel/ølprogram på over 300 sider (!) går i øvrigt til en IPA også, nemlig Fanø Malignant Narcissist, en double-IPA skabt af Fanø Bryghus. Teksten lyder som en serie slogans fra Donald Trumps valgkamp, og hvem ved – måske vi til næste år kan opleve en Trump Stout løbe med opmærksomheden?
De fynske bryggere fra Ugly Duck har allerede udviklet en Obama-pale ale, der var med på messen.