Står du og skal købe hus for første gang, er der mange kloge overvejelser at gøre sig. Angsten for at overse noget og måske blive negativt overrasket sidder i alle førstegangskøbere. Vi giver dig en kort og konkret guide til, hvad du bør overveje, før og under dit boligkøb.

 

At købe hus er en milepæl i alle folks liv. Ved huskøb har I gjort jer alle de tunge overvejelser om, at I skal være sammen resten af livet, at I gerne vil bo i denne by eller område, samt hvilke ting lokalsamfundet skal kunne tilbyde, fx i forhold til børnepasning, skole m.m. Når man har gjort alle disse personlige overvejelser, kommer de praktiske og juridiske overvejelser, som kan være meget uoverskuelige. Her kommer et kort overblik:

 

Før I køber

Som sagt ligger der før et huskøb mange overvejelser i, at undersøge og vælge lokalsamfund ud fra hvad dette skal kunne tilbyde. Et er, at I har lært jeres nye nabolag at kende. Noget helt andet er, at jeres nye hus er totalt nyt for jer, og I også bør bruge tid på at lære dette at kende.

De fleste huskøbere vil tilslutte sig ideen om, at man ikke ved hvad man har købt, før man har boet der. Hvor skal sengen stå, for at få den bedste soveoplevelse? Og hvor skal terrassen anlægges?

Det er muligt at danne sig et grundigt indtryk af jeres nye hjem, ved at filme dette. Det gode og praktiske råd er derfor, at filme jeres nye hus enten med mobilen eller med et videokamera, fx når I er til fremvisning. Tag gerne hele turen rundt – start med at filme indgangen fra enten hækken eller carporten, og film hele vejen rundt i alle rum. Et andet godt råd er, at slå lyd til videoen, så I hermed kan knytte et par kommentarer eller ideer til hvert rum, mens I har disse friske på nethinden. Dermed kan I roligt sætte jer ned i sofaen og se hvilke muligheder jeres nye hjem har, samt lære dette en smule at kende, før I flytter ind.

En anden ting I skal have for øje inden i flytter ind, er husets tilstandsrapport. En tilstandsrapport beskriver alle de fejl og mangler jeres nye hjem måtte have, og er dermed lavet til jeres sikkerhed. Der findes desværre mange eksempler på, at denne ikke er fyldestgørende, hvorfor mange har fået sig slemme overraskelser senere hen. Brug derfor altid en boligadvokat og en mægler med speciale i lokalområdet. Disse er også gode at have ved hånden, når der skal laves en indflytningsrapport.

 

Under huskøbet

Under selve processen med at købe hus er der meget papirarbejde, som kan forvirre selv den mest organiserede kontormedarbejder. Der skal blandt andet udarbejdes en købsaftale, opsættes en forsikring specielt til jeres hus, og tales lån og renter med banken. Det gode råd må igen være, at rådføre sig med eksperter på alle områder – det betaler sig i længden. I kan finde en udførlig liste over gode råd ved boligkøb ved at klikke her.