Overalt i Danmark gør flere og flere nabolag brug af Nabohjælp for at sikre sig mod indbrud. Mange steder har Nabohjælpen haft stor succes, hvor antallet af indbrudsanmeldelser er faldet drastisk på grund af konceptet. Nabohjælpen er et forholdsvist simpelt princip, som dog har stor effekt i forbindelse med indbrud.

Trygge rammer skabes i fællesskab

Nabohjælpen er en ordning, som er udviklet af ’Det Kriminalpræventive Råd’ (DKR) og TrygFonden. Målet er at skabe et trygt nabolag, som er mindre attraktivt for indbrudstyve at besøge.

Greve og Hjørring er danske byer, hvor effekten af Nabohjælp har sat sine tydelige spor. Det smukke formål om at passe på sine naboer og deres hjem betyder blandt andet, at antallet af indbrud i Greve Kommune er faldet fra hele 242 indbrudsanmeldelser i perioden januar-maj i 2016 til kun 70 anmeldelser i samme periode året efter. Ved at være en del af Nabohjælp kan man være bedre indbrudssikret, og som en følge heraf kan man føle sig mere tryg, selvom man tager på ferie eller fejrer julen andetsteds.

Hvad kræver det at være en del af Nabohjælp?

Faktisk kræver det ikke særlig meget andet end at være opmærksom på sine omgivelser – og slå alarm hvis man ser noget mistænksomt. Når man opretter en profil på Nabohjælps hjemmeside eller app, er man med til at gøre sit nabolag til et sikrere sted at være og et mindre attraktivt mål for indbrud. Nabohjælpen består af 3 simple ting:

  1. For det første skal du som nabohjælper sørge for at hilse på alle i dit nabolag. Går du ud med skraldet eller en tur med hunden, så sig altid hej til alle du møder på din vej. Ved blot at hilse på en tyv mindsker du risikoen for, at vedkommende kommer tilbage på grund af frygten for, at du genkender ham/hende.
  2. For det andet bør du udveksle telefonnumre med dine naboer, så du altid kan komme i kontakt med dem.
  3. Den tredje ting er nemlig, at du skal være opmærksom på dine omgivelser. Ser du eller din nabo en mystisk person eller bil i dit nabolag, kan I nemt kontakte og informere hinanden om dette.

Ved at gøre disse tre simple trin minimerer man risikoen for indbrud markant, og på mange danske huse ser man oftere og oftere de røde klistermærker fra Nabohjælp hængende på både vinduer og døre. Effekten af Nabohjælp er uden tvivl stor, og indsatsen er overkommelig.

Alle bør tilmelde sig Nabohjælp

For at beskytte sig så godt som muligt mod indbrud er det en klar fordel at være en del af Nabohjælp. Thomas Bagger, som er medejer af Bagger Låse & Alarm A/S (Låsesmed i København), har oplevet, at rigtig mange af deres private kunder har god erfaring med Nabohjælp.

Thomas Bagger udtaler, at mange kunder oplever en markant forskel i forhold til indbrud i deres nabolag blot ved at holde øjne og ører åbne. En stor andel af nabolagene rundt i Danmark er allerede en del af Nabohjælp, og Thomas Bagger opfordrer alle til at blive en del af initiativet, hvis de ikke allerede er det.