Det fokus, der er i dag på energi i forhold til byggeri, kan kun forventes at blive større i fremtiden. Herunder kommer vi lidt nærmere ind på energioptimeringsmuligheder inden for nybyggeri.

Bygninger og energiforbrug

Alle bygninger bruger energi. De skal varmes op, der skal bruges varmt vand, strøm og måske kold luft. Hvis der er tale om en ældre bolig, som er dårligt isoleret, vil denne ret hurtigt kunne blive dyr at bo i. Det er der mange mennesker, som har regnet ud, og som derfor beslutter sig for at bygge nyt for at opnå et fast, lavt energiforbrug, og det kan der være flere grunde til.

For det første er det billigere som nybygger på den lange bane at investere i lavenergiløsninger, da disse vil resultere i lave energiregninger fra dag et, men også i tiden fremover og længe efter de energirigtige tilvalg er tilbagebetalt. Et andet argument er, at man ved at vælge lavenergiløsninger bidrager til bæredygtigheden i samfundet generelt.

Isolering med en god isoleringsevne

For at opnå et lavt energiforbrug skal man sørge for, at ens nybyggede hus bliver isoleret bedst muligt. Dette gør, at kulden har svært ved at trænge ind, og at varmen forbliver inde i huset.

Energirigtige vinduer

Et sted, hvor varmen let forsvinder fra, er husets vinduer. Når man bygger hus skal man derfor vælge nogle energirigtige vinduer. Disse lukker varmen fra lyset ind, hvorved man sparer på varmeforbruget samtidig med, at de er isoleret, så de holder kulden ude.

Solceller på taget

For at blive selvforsynende med strøm kan må få installeret solceller på taget af sit nybyggede hjem. Solcellerne vil sørge for at holde elregningen i bund. Det kan sågar være, at man er så heldig, at man har overproduktion.

Producerer man mere strøm, end man selv forbruger, har man overskudsstrøm, man kan sælge af. Solceller på taget er i hvert fald en grøn og bæredygtig måde at få strøm på.

På denne side kan du læse mere omkring energioptimering og andre løsninger som solceller.

Jordvarme til huset

Hvis man ønsker at blive helt fri for de fossile brændstoffer, kan et jordvarmeanlæg måske være svaret. Her producerer man selv varme, så man slipper for eksempelvis gasfyr eller fjernvarme. Et traditionelt jordvarmeanlæg kræver, at man har 3-4 m2 jord pr.m2 boligareal til selve det nedgravede slangesystem.

Så hvis det er et mindre byhus på en lille grund, man planlægger at bygge, vil dette nok ikke kunne lade sig gøre. Ligeledes kræver det, at det hus, man har, er ordentligt isoleret, for at det kan svare sig. Ovenpå slangesystemet skal der helst ikke være andet end græs, for solens varme skal kunne trænge uhindret ned og varme slangesystemet op.

Andre fordele ved et energirigtigt hus

Der findes mange fordele ved at have et energirigtigt hus. Udover de lave udgifter til forbrug på både strøm og varme på såvel kort som på lang sigt har huset en høj gensalgsværdi. På grund af det enorme fokus der er på energi og på, hvordan den energi bliver til, er der efterspørgsel på huse, der er selvforsynende med strøm og varme. Det får husets værdi til at stige, og det kan man som husejer af et nybygget, energirigtigt hus kun være tilfreds med.