De fleste husejere værdsætter at kunne tilbringe så meget tid som muligt i deres have, når vejret viser sig fra sin bedste side. Haven er et godt sted til afslapning og alenetid, men haven sætter også de ideelle rammer for hyggeligt samvær med familie og venner. Dog er det ikke altid, der er så roligt i haven, som du ønsker. Ligger dit hus ud til en trafikeret vej, og bliver du år efter år irriteret over, at du ikke kan nyde en god kop kaffe eller koldt glas rosé i ro og mag på din terrasse? Støj kan ødelægge den gode stemning, men det er der heldigvis råd for. Læs med i dette indlæg, og få inspiration til, hvordan du kan udelukke støj fra haven.

Et støjhegn dæmper larm effektivt

Det kan lyde voldsomt at skulle etablere et helt hegn i haven, men ikke desto mindre er det en effektiv og holdbar løsning til at holde støjen ude. Med et støjhegn dæmpes lyden fra trafikken – og lyd generelt – betydeligt. Er dit støjhegn bygget og opsat korrekt, kan det dæmpe støj med mellem otte og ti decibel. For de fleste boligejere vil det betyde, at støjen halveres. Du kan vælge mellem to former for støjhegn. Det ene er et reflekterende støjhegn, som ’slår lyden tilbage’. Ulempen ved denne type er risikoen for, at lyden slås tilbage på en støjende lastbil. Det medfører, at larmen alligevel ender på din terrasse. Den anden type er et absorberende støjhegn, som ’suger lyden’. Fordelen ved at vælge et absorberende støjhegn er, at lyden bliver fanget og ikke sendes ind i din have.

Gode råd til etablering af et støjhegn

Der er ikke specifikke regler, som du skal forholde dig til ved opførelsen af et støjhegn. Dog skal du følge de regler fra bygningsreglementet, der blandt andet angiver maksimal højde og afstand fra naboens grund. Uanset om du vælger et reflekterende eller absorberende støjhegn, skal du sikre, at hegnet er 100 % tæt. De mindste sprækker i hegnet kan ødelægge funktionaliteten. Samtidig skal du sørge for, at hegnet går ned i jorden. En tommelfingerregel er, hvis støv kan komme gennem hegnet, kan støjen ligeså. Derfor kan du med god grund gå efter et støjhegn i høj kvalitet, som er slidstærkt og hårdført over for alskens vejr. En anden tommelfingerregel er, at hegnet skal veje ti kilo pr. kvadratmeter. Støjhegnets skærme kan både være af beton, fibercement, metal, krydsfinér eller noget helt femte. Valg af materiale kan blandt andet afhænge af din boligs arkitektur, din haves form og det ønskede udtryk.

Få professionel hjælp til bekæmpelse af støj

Er du helt opsat på, at det skal være slut med støj i haven fra trafik eller naboerne denne sommer, men virker et støjhegn som et uoverskueligt projekt? Så kan du heldigvis få professionel hjælp til at bekæmpe støj. Ved at hyre et professionelt firma er du sikker på, at støjhegnet etableres korrekt. Samtidig er du sikret, at materialerne er i høj kvalitet. Firmaet vil desuden rådgive dig i, hvilken type støjhegn der løser din problemstilling mest effektivt. Hvis du er i tvivl om, hvilket materiale du skal vælge, kan professionel hjælp ligeledes være nyttigt. Du vil få rådgivning i, hvilket design der passer til din have og bolig. Det betyder også, at du kan få specialdesignet et støjhegn lige efter dine ønsker.

Hvis du har brug for græsarmering til indkørslen, som også kan vær en måde at støjreducere hjemmet på, så se mere på graesarmering.dk,