Seks år efter finanskrisen brød ud, er der stigende efterspørgsel på besparelser i de danske virksomheder og rundt omkring i Europa. Branchen cost management, der lever af at finde besparelser inden for forskellige omkostningsområder, lever bedre end nogensinde ifølge en ny undersøgelse og en ledende konsulentvirksomhed på området.

“Mens branchen anslås at have en årlig vækst på 12-13 % i Europa, har vi i Danmark ligget over vores globale omsætningsstigning på 20 % årligt. De danske virksomheder har selv foretaget mange omkostningstiltag efter finanskrisen, men med vores konsulenters brancheerfaring finder vi som regel altid noget, de ikke havde tænkt over,” fortæller fortæller adm. partner Hans-Henrik Skonning Hansen fra Expense Reduction Analysts, der er en førende, global konsulentvirksomhed inden for cost management.

Trenden er især stærk i Europa for tiden, hvor 60 % af de adspurgte virksomheder i en ny undersøgelse forventer mere fokus på besparelser fremover.

“22 % af alle de investeringer, virksomhederne foretager i 2014, er finansieret ved hjælp af omkostningsbesparelser,” siger professor Ronald Gleich fra EBS Business School.

Han er ansvarlig for undersøgelsen Barometer Cost Management, som sætter de europæiske besparelser under lup hvert år. Undersøgelsen er foretaget blandt mere end 250 virksomheder inden for forskellige brancher og peger måske lidt overraskende på, at omkostningsbesparelser er vigtigere end banklån, når virksomhederne skal ud og investere.

“Omkostningsoptimeringer er blevet mere populære i takt med, at virksomhederne oplever deres effekt. Jeg hører fra mange økonomidirektører, at det nok bare bliver småbeløb, men det viser sig ofte anderledes,” siger Hans-Henrik Skonning Hansen.

Barometer Cost Management viser, at der i gennemsnit findes optimeringsmuligheder svarende til 5,6 % af omsætningen.

“Mange mindre besparelser inden for diverse omkostningskategorier akkumuleres til ganske betydelige beløb, som absolut er relevant for de fleste danske virksomheder,” slutter Hans-Henrik Skonning Hansen.

Hvis man skal tro undersøgelsen fra EBS Business Schools institut SIIE, bliver pengene fra besparelser i de europæiske virksomheder typisk brugt på at styrke konkurrenceevnen samt investering i nye maskiner eller forskning.