/ Tørklæder

Tørklæder – Den store guide til valg af tørklæde

Okay, fint nok – du er blevet enig med dig selv om, at du skal have et nyt tørklæde. Men hvilket et, skal du have? Ved netop dette spørgsmål hersker stadig lidt tvivl og ubestemmelse. Man vil så gerne vælge rigtigt – især hvis man vælger et af god kvalitet, som dermed skal være en del af garderoben de næste mange år. Skal det være et silketørklæde eller måske et silke pashmina? Eller hvad med et cashmere tørklæde? Og skal det være rektangulært, trekantet eller kvadratisk? Hvor stort skal det være? Hvilket mønster skal det have? Og hvilken farve? Måske vigtigst af alt melder spørgsmålet sig: Hvilken kvalitet skal det være? Hvor meget vil jeg ”ofre”?
tørklæder

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at man som sådan ikke ”ofrer” noget. Man får. Man får et lækkert tørklæde, der holder i mange årtier. Og man får et tørklæde i en god kvalitet. Kvalitet er nemlig langt fra uden betydning, når et tørklæde vælges. Kvalitet handler om indfarvningen, hvor kraftigt stoffet er og forarbejdningen – herunder blandt andet kantningen. Og kvalitet handler om, hvorvidt dit tørklæde er maskinsyet eller håndsyet. Kvalitet handler med andre ord om kærligheden til stoffet, og hvor meget kærlighed dit tørklæde vil give dig. Hvor længe det kan holde. Og hvor nænsomt det skal behandles.

Et personligt valg

At vælge et tørklæde er naturligvis et valg, der kun er op til en selv (og måske en eventuel kæreste eller kone, hvis man er mand..) Derfor er det også et valg, der afspejler ens personlighed i fineste forstand.  I dag bruger alle et tørklæde, og de færreste kan se sig fri for at have et liggende derhjemme. Parat, hvis det skulle blive koldt. Eller hvad? Et tørklæde bruges i dag ikke blot, hvis det er koldt. Det er blevet en accessory. En vigtig en af slagsen. Måske den allervigtigste. Hvad enten det er på job, i fritiden eller til festen. Og hvad enten du er mand eller dame. Dreng eller pige.

Før i tiden blev især et silketørklæde brugt som udtryk for ekstravagance, og kun de fineste bar det. I dag er det også blevet en vigtig del af et boho-look, hvilket siger meget om udviklingen. Et tørklæde i dag holder nemlig ikke blot halsen varm. Det placeres også i håret, på håndleddet, på og i kufferten, som et bælte samt som et pift til ryglænet på stolen eller sofaen. Et tørklæde bruges både til at pifte et outfit op og til at nedtone et outfit. Og måske netop dét er vigtigt at have in mente, når man tager sit valg. Måske er et enkelt tørklæde bedst til den fine kjole og stiletterne, hvorimod et tørklæde til håret ønskes noget mere farverigt.  Og stoffet er ej heller uvæsentligt.  Vi giver her forskellige bud på, hvilke typer stof der findes:

Silketørklæder

Silketørklæde

Silketørklæde fra BESOS

Et silketørklæde er utrolig eksklusivt og får ethvert outfit til at shine. Traditionelt set er det da også et utroligt fornemt tørklæde, men som nævnt kan det altså snildt indgå i en mere nedtonet garderobe. Valget er egentlig ganske enkelt dit. Et silketørklæde kan fås i både twill, crepe de shine og chiffon og i et utal af mønstre.  Og det fås naturligvis både håndsyet og maskinsyet. Fælles for alle mulighederne er dog, at de næppe går af mode lige foreløbig. Silke er blevet brugt til fremstilling af beklædningsdele i årtusinder og er netop blevet trendy igen. Spørg blot kvinderne i New York – en af de eksklusive, danske forhandlere, BESOS, sælger i stor stil til udlandet og især til Manhattan.  Og man tør med garanti spå, at det danske design inden længe også vil vinde frem i Danmark.

Silke fremstilles af sommerfuglens kokoner og er et meget glansfuldt stof. Stoffets fine fibre sikrer imidlertid, at et eventuelt tørklæde har sværere ved at krølle, og derudover sikrer det en utrolig blødhed.

Et silketørklæde kan som udgangspunkt bruges til både fest og hverdag – det handler meget om stylingen af tørklædet samt hvilken type, du vælger. Et silketørklæde kan være både kvadratisk, rektangulært eller trekantet, og nogle faconer er måske mere oplagte til det ene end det andet. Eksempelvis er et rektangulært tørklæde utroligt fint som sjal, og et kvadratisk et af slagsen fungerer perfekt til håret eller om halsen– se blot denne film. Ved at følge linket kan du i øvrigt også tjekke BESOS fornemme udvalg af silketørklæder ud og se, om det passer til dit ønske. Et silketørklæde kan anvendes til pynt i hjemmet, om håndleddet, som bælte eller til de mere traditionelle styles: som sjal, om halsen eller om håret. Og et silketørklæde er især oplagt, hvis du hurtigt har brug for at ændre din stil i løbet af dagen, hvis arbejdsdagen afløses af et festligt arrangement.

Pashmina tørklæder

pashmina tørklæde

Pashmina tørklæde fra BESOS

Er du på udkig efter et rigtig lækkert, blødt tørklæde, der kan bruges hele året rundt, er pashmina vejen frem. Pashmina lyder måske noget ukendt for dig, men er det nok i virkeligheden slet ikke. Har du for eksempel hørt om cashmere/kashmir før? Det er nemlig det helt samme. Forskellen er blot, om det er en fransk eller lokal betegnelse. Pashmina betyder ”blødt guld” og ”uld”, og det er faktisk præcis, hvad der er at sige om dette lækre tørklæde. Et ægte pashmina tørklæde er fremstillet i 100 % cashmere uld, og du finder også tørklæder, der er en blanding af cashmere og silke. Kendetegnet ved pashmina er, at det er den allerfineste uld, der er benyttet. Faktisk kommer uldfibrene typisk fra Kashmirgedens bugside, og det er meget, meget kostbart – det kræver nemlig et helt specielt klima, helst højt oppe i Himalaya bjergene, for at det kan findes. Fibrene er korte, hvilket giver dig en behagelig følelse, når du bærer tørklædet. Tørklædet er altså både blødt, let, varmt og lækkert. Tørklædet kan bruges til at få ekstra varme om skuldrene, for at skabe et flot look i selskab med frakken eller måske ”blot” om halsen på en smart måde. Og når først det er stylet, bevares looket i og med, at volumen bevares.

Tørklæder til mænd

Er man mand og ønsker et stilrent og moderne tørklæde, er det svært at undgå tern eller striber og klassiske, smukke basisfarver. Mænd er nemlig kommet mere og mere med på bølgen, og det er ikke længere udelukkende på grund af tørklædets praktiske fordele. Nej, i dag har flere mænd fået øjnene op for, hvor meget et tørklæde kan give ens outfit, og hvordan man kan sætte sit personlige præg på ens udseende – så enkelt. Et tørklæde kan bruges både til en lækker T-shirt og et par jeans, og det kan anvendes sammen med et jakkesæt. Uanset hvordan det anvendes, signaleres stil og modebevidsthed, uden at det afslappede look ” tager skade”. Ofte har mænd en tendens til at vælge et ganske enkelt og stilrent tørklæde, men det er naturligvis ikke den eneste mulighed, man som mand har. Der findes også tørklæder, der er meget sprudlende og farverige, i flotte mønstre og i forskellige størrelser og faconer. Og faktisk er trenden mere og mere, at man vælger et farverigt tørklæde med lidt kant (og muligvis tern).Og mænd skal ej heller snydes for at vælge imellem forskellige stoffer –  vælg blandt andet imellem 100% uld, hør, cashmere og bomuld.

halstørklæder til mænd

Halstørlæder til mænd fra BESOS

 

Gode råd til styling

Måske du allerede har en ide om, hvilket slags tørklæde du ønsker dig, men mangler stadig lidt inspiration til, hvordan pokker det så lige skal styles. Skal man binde det? Sno det? Lade det hænge? Vi har samlet få fif, der gør tørklædejunglen lidt mere overskuelig.

Rektangulært tørklæde:

Dette tørklæde bruges ofte – med god grund. Der er mange muligheder her, og disse er blot nogle af dem. Du kan eksempelvis bukke det på midten, lægge det rundt om halsen og lade enderne trænge igennem det hul, der automatisk skabes, når man bukker tørklædet. Man kan lade det hænge løst uden den store styling, eller man kan binde det som et almindeligt halstørklæde. Et rektangulært tørklæde kan også anvendes som et sjal. En ide er også, at man først lægger tørklædet på skuldrene. Herefter vikles den ene side af tørklædet rundt om halsen, således man nu har et tørklæde rundt om halsen samt to lige lange ”ender”, der ligger ved hver skulder. Man tager så fat på enden på disse ”ender” og vælger et hjørne på hvert. Disse to hjørner bindes på midten af brystet og voila – så har du en lidt tilfældig, ”rodet” opsætning, der gør det perfekt til det mere afslappede look.

Firkantet tørklæde:

Hvis tørklædet er stort, anbefales det, at man folder det til en trekant og herefter snor det om halsen, således spidsen af trekanten placeres præcis midt på brystet. På den måde ses stort set hele det flotte mønster, der er på tørklædet.

Hvis tørklædet derimod er småt, kan man blandt andet rulle det til en pølse, hvorefter det bindes fint – lige under hagen. Looket er meget klassisk og en anelse business-agtigt. Og uden tvivl utrolig feminint.

Ved et trekantet tørklæde kan du nemt og enkelt skabe et look ved blot at lade spidsen af trekanten ramme midt på brystet.

Inden valg af tørklæde bør man også overveje, hvilke farver der passer bedst til ens hudfarve samt øjenfarve. Da tørklædet jo netop grænser lige op til ansigtet, er det ikke uvæsentligt, at disse spiller godt sammen.

Den sidste ting, man kan overveje, er ens hals-”type”. Eksempelvis er et stort tørklæde ikke fordelagtigt, hvis du har en kort hals. Her er de lette og rektangulære tørklæder, der er tynde i det, mere fordelagtige. Og lad det endelig hænge løst over nakken – det giver et godt resultat.

Har du derimod en lang hals, er et stort tørklæde måske netop perfekt til dig. Her gælder det modsatte – de små, tynde tørklæder fra før får din hals til at se længere ud.

Og så allersidst, men ikke mindst – barmen har også noget at skulle have sagt. Er du fra naturens side udstyret med en stor barm, er der ikke nødvendigvis nogen fordel i at finde et tørklæde, der er mindst lige så stort. Anvend i stedet hellere et langt, tyndt tørklæde – måske i neutrale farver. Bind det blot en enkelt gang rundt om halsen. Det skaber ro og lange lodrette linjer.

Er du derimod fra naturens side udstyret med en lidt mindre barm, har du som sådan frit valg på alle hylder. Et rigtig stort tørklæde, der er trekantet, er dog ikke det mest fordelagtige.

Du kan se en video her fra BESOS om styling af tørklæder:

Jeg har taget mit valg – men hvor fuldender jeg det?

Det er naturligvis en form for jungle uden lige, og googler man silketørklæder eksempelvis, er man så sikker på, at man netop finder det rette? Måske overser man en god side? Derfor er her en lille guide over forskellige forhandlere – i alle prisniveauer.

Først er det uundgåeligt at nævne BESOS, som er en nicheshop med utrolig eksklusive tørklæder. Butikken sælger tørklæder i højeste kvalitet – i naturlige materialer. Find eksempelvis, udover de førnævnte typer stof, tørklæder i fin uld, hør og modal. BESOS har i den grad vundet frem i udlandet og især i New York og med god grund. BESOS er et dansk design, men udover eget brand forhandles også de skønneste tørklæder fra Andéol, Whiite, Kudibal, Faliero Sarti, Amomums, Syster P og Black Lily. Og de fås i et utal af varianter og naturligvis til både mænd og kvinder.

Silketørklæder – forhandlere:

BESOS forhandler de smukkeste silketørklæder i en utrolig fornem kvalitet. De er særdeles eksklusive og eksempelvis tørklæderne fra Andéol kan være printet i helt op til 29 forskellige farver.

Love Of Green – Her kan du finde billige silketørklæder

Også KlunzShop forhandler silketørklæder – dog i et noget mindre omfang end for eksempel BESOS.

 

Pashmina tørklæder:

BESOS forhandler moderne pashmina tørklæder i de skønneste farver og varianter. Her får du eksempelvis også silkepashmina – vidste du, at det var muligt?

PashminaWear forhandler, som navnet så fint antyder, også pashmina tørklæder.

Tørklæder til mænd:

BESOS

Ønsker du dog stadig ikke noget specifikt, hvad angår eksempelvis stoffet, findes også følgende hjemmesider:

I den eksklusive ende er BESOS kommet i fint selskab med FashionByEmma.

For dem, der ønsker et lidt lavere ”niveau”, findes Schack & Thorsted, som stadig er et fint alternativ til det lidt dyrere.

Schack & Thorsted ligger dog også i den forholdsvis fine ende, og ønsker man helt ned i den modsatte ende af for eksempel BESOS, findes disse sider:

Dansk Outlet

Envylook

Online Mode

Som alskens andre varer, hænger pris og kvalitet dog nøje sammen, og det er altså ikke uden betydning, hvilket stof et tørklæde er lavet af. Og også forarbejdningen, indfarvningen mv. har noget at sige, og dertil kommer, om tørklædet er maskinsyet eller håndsyet. Med andre ord betaler man groft sagt for det, man ”vil have”, men netop derfor findes også så mange skønne muligheder – og heldigvis for det da!

Tørklædejunglen er altså også en farverig verden, hvor mulighederne er mange, og beslutningerne kan være svære at tage. Heldigvis kan man med fordel have flere forskellige slags tørklæder, så der er lidt at vælge imellem alt efter hvilken anledning, man ønsker at iklæde sig et lækkert tørklæde. Et tørklæde er den perfekte accessory og hjælper, hvis du ønsker at sætte dit eget personlige præg på outfittet.