/ Forbruger / Realkreditrenterne er historisk lave

Realkreditrenterne er historisk lave Hvad betyder 2% realkreditlån for dig?

John Andersen på januar 7, 2015 - 8:21 pm i Forbruger
Rate this post

I oktober 2014 blev der omlagt realkreditlån for 85 milliarder kroner. Det var det højeste beløb i 9 år. Omlægningsglæden skyldes de fortsat faldende renter. Renten er nu så langt nede at der forventes at åbne 2 procents realkreditlån indenfor de nærmeste dage. Dette er en historisk lav rente, der aldrig før er set så lav. Dette på trods af at det danske realkreditsystem har eksisteret i ca. 200 år. Læs her mere om realkreditlån og hvilke typer realkreditlån der findes i Danmark.

 

Den lave rente er tegn på en europæisk krise. Det er en stor hjælp for de danske boligejere, når lånet kan gøres billigere, men den lave rente er samtidigt et sygdomstegn for den europæiske økonomi. Inflationen i Europa er så lav at det ikke er urealistisk med nul-inflation eller deflation, hvis tendensen fortsætter.

 

Kommer der deflation, så bliver varer billigere og pengene bliver mere værd over tid. Dette betyder at det bliver en fordel at holde igen med alle køb og investeringer, da det giver større værdi at beholde sine penge. Dette er farligt for økonomien, da virksomheder dermed får svært ved at sælge sine varer, hvilket efterfølgende betyder fyringer og stor arbejdsløshed. Stor arbejdsløshed vil igen føre til yderligere tilbageholdenhed med forbrug. Dermed kan man ende i en ond cirkel, hvor alt går i stå.

 

Der er dog ingen grund til at male fanden på væggen. Så længe der fortsat er en smule inflation og arbejdsløsheden er relativt lav, så er vi ikke nået til dette skrækscenarie. De fleste økonomer forventer svagt stigende renter senere på året, frem for fortsat faldende renter. Netop derfor kan det være en god ide at konvertere sit realkreditlån nu til de lave renter.

 

Har man høje renter på sit nuværende realkreditlån og fortsat mange år til udløb, så er der store besparelser at hente. Har man derimod et realkreditlån med relativt lave renter, så kan der i nogle tilfælde fortsat betale sig at konvertere sit lån, men ikke i alle tilfælde. Derfor er det vigtigt at undersøge lånene nøje inden der konverteres. Du kan her læse mere om renter og kurser på realkreditobligationer. I artiklen forklares det hvordan renter og kurser hænger sammen, og hvilken betydning det har for dine lån. Desuden linkes der til de aktuelle kurser, så du selv kan beregne den præcise indvirkning på dine lån, hvis du konverterer.

 

Med udgangen af januar udløber næste opsigelsesfrist for mange fastforrentede lån. Dermed skal der konverteres nu, hvis man skal nå at udnytte de lave renter i denne omgang. Hos Nordea Kredit forventer man derfor en massiv konverteringsbølge, hvor der givetvis sættes ny rekord. Måske når vi i januar at konvertere lån for mere end de 85 milliarder kroner, som der blev konverteret lån for i oktober sidste år.

 

Hvis man konverterer sit lån, så skal man dog være opmærksom på den lavere kurs på de helt lave 2 procentslån. Hvis de nye lån åbner som forventet i ca. kurs 96,50, så betyder dette at man kun opnår 96,50 kr. når man låner 100 kr. Bliver dette tab udjævnet over 30 år, så har det ikke kæmpe betydning. Har man til gengæld planer om at indfri sit lån inden for de næste år, så skal ens aktuelle rente være meget høj, for at det kan betale sig at konvertere.

0 SEND KOMMENTAR
Bedøm denne artikel
Rate this post

Send Os En Besked Her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *