/ Sport / Indblik i en verden med rulleskøjter

Indblik i en verden med rulleskøjter Rulleskøjter er sjov og god motion for både børn og voksne

rulleskøjter
John Andersen på august 16, 2017 - 8:10 am i Sport
Rate this post

Rulleskøjter er sjove for både børn og voksne. Det er en god kilde til motion, men kan også være en måde at lave tricks på eller blive en del af et fællesskab i en klub.

Rulleskøjter er ikke bare legetøj for børn. Det er også rigtig god og sjov motion for børn og voksne. Med rulleskøjterne på fødderne kan du løbe til og fra arbejde. Du kan også melde dig ind i en rulleskøjteklub og begynde at spille roller derby. Eller tage dit barn med til et af de rulleskøjtediscos, der bliver sat op rundt om i hele landet.

I denne artikel kommer vi ind på stort set alt, hvad du har brug for at vide i forhold til at komme i gang med at stå på rulleskøjter. Lige meget om det er dit barn eller dig selv, der gerne vil i gang. Du kan for eksempel finde ud af, hvilke rulleskøjter der er de bedste for begyndere, og hvordan du finder den rigtige størrelse rulleskøjter.

Forskellige typer af rulleskøjter

Der findes to forskellige typer af rulleskøjter: Side by side og inliners. Begge typer har fire hjul og en stopklods, men det er forskelligt, hvordan de er placeret.

På side by side sidder hjulene to og to ved siden af hinanden. Det gør, at det nemt at holde balancen på den. Stopklodsen sidder foran, hvilket gør, at du skal vippe foden forover, når du gerne vil tage farten af. Det kan kræve noget træning og balance at lære det. Det er dog muligt at få nogle med eller selv sætte en stopklods bagpå.

På inliners sidder de fire hjul på en linje. De minder meget om skøjter, og for de fleste nybegyndere tager det noget tid at lære at holde balancen på dem. På inliners sidder bremseklodsen bagved hjulene, så du læner foden tilbage, når du gerne vil stoppe eller tage farten af. Det er ofte nemmere at holde balancen, når du bremser på den måde.

De bedste rulleskøjter til begyndere

De to typer af rulleskøjter kan faktisk begge to bruges til begyndere. Den mest almindelige rulleskøjte at bruge til begyndere er dog side by side rulleskøjterne. Det skyldes, at det er nemmere at holde balancen på den. Som regel får du heller ikke lige så meget fart på som med inliners.

Inliners kan dog være gode til dem, der har stået meget på skøjter. Der vil det være naturligt at glide fremad på hjulene, der sidder på en række. Hvis dit barn har stået meget på skøjter, kan det derfor være værd at overveje.

Der er gode muligheder for at købe billige rulleskøjter på forskellige webshops, der har sjove motiver, som børnene vil synes godt om. Det kan være motiver med prinsesser, figurer fra tegnefilm eller lyn og ild, der skal illustrere, hvor hurtige rulleskøjterne er.

De bedste rulleskøjter til motion og transport

Hvis du som voksen gerne vil begynde at stå på rulleskøjter for at få noget motion på en sjov måde, kan det være, at du er lidt i tvivl om, hvilken type rulleskøjter der vil være bedst. Det kan også være, at du gerne vil bruge rulleskøjterne som transport for eksempel til og fra arbejde.

Inliners er ofte dem, der bliver set som de hurtigste. Du kører foden ud ad på en måde, der minder meget om at stå på skøjter, og det er rigtigt, at du kan få meget fart på.

Når det kommer til valget af rulleskøjter, handler det dog først og fremmest om, at du skal vælge den type, som du har det bedst med at køre i. Hvis du har stået meget på side by side rulleskøjter som barn, kan det føles unaturligt at skulle i gang med at stå på de andre. I det tilfælde er det selvfølgelig side by side, der er det bedste valg for dig.

Rulleskøjter er lige så effektiv motion som løb

Måske føler du dig lidt fjollet over, at du gerne vil i gang med at stå på rulleskøjter som voksen. Det er jo noget, som børn ofte gør. Hvis du gerne vil bruge det som en sjov motionsform, kan du trøste dig med, at det ikke bare er sjovt: Det er også meget effektivt.

rulleskøjter

Når du løber på rulleskøjter, kan du nemlig forbrænde præcis lige så mange kalorier, som hvis du løber. Derudover får du også gang i rigtig mange af de samme muskelgrupper. Det er derfor ikke for sjov, at du skal begynde at stå på rulleskøjter. Det er også for din egen sundheds skyld.

Hvis dine børn er vilde med at stå på rulleskøjter, kan du få et par og begynde at køre turen sammen med dem. Selvom det bare er en kort tur, svarer det jo til at have løbet en kort tur – og det er jo bestemt bedre end ingen motion.

Forskellige måder at løbe på rulleskøjter på

Der findes flere forskellige måder, som du kan bruge rulleskøjterne på. Du kan selvfølgelig bruge dem som transportmiddel eller til at få noget sjov og anderledes motion. Hvis du er vant til at løbe meget, kan det være rart for din krop, at du bevæger dig på en anden måde.

Det er dog også muligt at bruge rulleskøjter til at lave tricks med på gaden eller på ramper lige som med for eksempel skateboards og løbehjul. Der er der fokus på at køre hen ad kanter, hoppe op over forhindringer og lignende.

Det er en også en sjov måde at røre sig på. Det er sjældent, at du som voksen vil give dig i kast med det, hvilket er synd, da det er rigtig sjovt. Hvis dit barn er vild med at stå på rulleskøjter, kan det være, at han eller hun gerne vil begynde at lave tricks. I det tilfælde er det vigtigt at have de rigtige rulleskøjter til at gøre det.

De bedste rulleskøjter til ramper og tricks

Det er mest normalt at bruge inliners til at lave tricks og køre på ramper med. Med dem kan du få den højeste fart på, og det kan ofte være det, der skal til, for at du kan lave tricket rigtigt. Sørg for at vælge nogle rulleskøjter, der sidder godt fast om foden og har nogle gode hjul. Det er ikke en god ide at lave tricks i for løse rulleskøjter.

rulleskøjter og ramper

Rulleskøjten skal dog selvfølgelig heller ikke være så stram, at den er generende, når du laver tricks. Det vil både være distraherende og gøre, at du får ondt i fødderne af det.

Gode steder at stå på rulleskøjter som voksen

Som voksen kommer de steder, hvor du står på rulleskøjter, meget an på, hvor god du er. Hvis du er god til at komme op i fart og at bremse på dine rulleskøjter, kan du sagtens køre langs med vejen eller på cykelstierne inde i byen. Det kan være en god måde at komme rundt på.

Hvis du lige skal øve dig, inden du skal ud i trafikken, er det en god ide at finde et stille og roligt sted at gøre det. Bor du på en stille vej, kan det være der, men det kan selvfølgelig være lidt grænseoverskridende at skulle stille op på rulleskøjter foran alle dine naboer.

Du kan derfor overveje at prøve at finde et asfalteret område, hvor der ikke er så mange mennesker. Det kan være en virksomheds parkeringsplads, hvor der er tomt i weekenden. Det kan også netop være villavejene midt på dagen i hverdagene, hvor alle andre er på arbejde.

Gode steder at stå på rulleskøjter som barn

Dit barn vil typisk ikke have de samme skrupler som dig i forhold til at stille sig op ude på villavejen eller nede i gården og øve sig. Det er derfor et rigtig godt sted at starte. Hvis dit barn er begynder, kan det være en god ide, at du er med og kan hjælpe ham eller hende med at holde balancen. Ellers kan I aftale et område i nærheden, hvor barnet må køre, og hvor der ikke er så meget trafik – selvfølgelig helst intet trafik overhovedet.

Hvis dit barn gerne vil køre på ramper og lære at lave tricks, er det en god ide, at du tager med derhen i starten. Det gør, at du ved, hvor rampen er. På den måde kan I også finde ud af, hvornår rampen bliver brugt.

Der er mange skoler og fritidshjem, der har lavet ramper og lignende i skolegården. Det kan være en god ide at finde ud af, om der er nogen i nærheden af jer. Det kan være et godt sted at tage hen i weekenden eller på en sommeraften.

Gode steder at stå på rulleskøjter sammen med dit barn

Når både du og dit barn er blevet mere sikre på rulleskøjterne, kan det være sjovt at tage ud og stå på rulleskøjter sammen. Det er en god oplevelse for jer, hvor I får noget motion og har det sjovt sammen. I kan selvfølgelig bare køre en tur i jeres lokalområde, men der er også mulighed for, at I kan tage andre steder hen og køre.

Der bliver flere steder i hele landet arrangeret rulleskøjtedisco, hvor I kan køre rundt på jeres rulleskøjter sammen med en masse andre, mens discokuglen blinker fra loftet, og alle de kendte hits brager ud af højtalerne. Det kan være en sjov og anderledes oplevelse med at stå på rulleskøjter.

I kan også melde jer ind i nogle af de mange rulleskøjteklubber, der findes rundt om i landet. Der arrangerer de events og roller derby, der er en sport, der foregår på rulleskøjter. Klubberne er både en god mulighed for jer for at blive udfordret på, hvordan I løber, og på at møde andre forældre og børn, der holder af at stå på rulleskøjter lige som jer.

Gode øvelser på rulleskøjter, som du kan lave med dit barn

Hvis både du og dit barn kan lide at stå på rulleskøjter, kan det være sjovt, at I udfordrer jer selv og hinanden ved at lave forskellige øvelser. Vi har fire forslag her:

  • Skub din makker Det kræver tillid både som den, der bliver skubbet, og som den der skubber. Med øvelsen skal den forreste kun koncentrere sig om at styre, mens den anden kun skal koncentrere sig om at køre for dem begge to.
  • Rødspætter I denne øvelse står du med spredte ben, mens dit barn kører ind under. Alt efter, hvor stor du og dit barn er, er det også muligt, at I kan bytte.
  • Englehop Du holder armene strakt over hovedet og sætter dig så ned, så du kan nå jorden. Det er en god øvelse til at træne balance på rulleskøjterne.
  • Slalom Det er en god øvelse til at træne i at lave små sving på rulleskøjterne. Hvis I ikke har kegler, kan I fylde sodavandsflasker med sand eller vand og bruge dem i stedet.

Tag rulleskøjterne med på ferie

Det er en god ide for både dig og dit barn, at I tager rulleskøjterne med på ferie. Hvis I tager bilen på ferie, er det nemt at pakke rulleskøjterne ned. Hvis I tager bus eller tøj til et sommerhus eller en campingplads, kan I også overveje at tage rulleskøjterne med der. Det er selvfølgelig mere besværligt, hvis I skal ud at flyve.

Med rulleskøjterne kan I komme ud at løbe nogle ture i et nyt område. Det gør, at I kan få nogle helt andre oplevelser, end dem I plejer.

Hvis I voksne har planer om at gå langt, kan det også være en fordel, at børnene har rulleskøjterne med. Det er ofte nemmere for dem at stå langt på rulleskøjter end at skulle gå langt.

Er pris eller fart vigtigst for dig?

Når du skal købe rulleskøjter, er det en god ide at tænke over, om det er prisen eller farten, der er vigtigst for dig. Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet, da du sagtens kan få billige rulleskøjter, hvor du kan komme op i fart.

Ofte vil gode hjul, hvor du virkelig kan få noget fart på og står godt fast på underlaget, være dyrere. Når du køber rulleskøjter, bliver det derfor ofte et spørgsmål om penge og fart.

Vælg billige rulleskøjter til at starte med

Hvis det er første gang, at du eller dit barn skal have rulleskøjter, kan det være rarest at købe nogle billigere rulleskøjter. Indtil I har fundet ud af, om det med rulleskøjterne er noget, som I vil fortsætte med, kan det virke som den sikreste løsning.

Du kan overveje at købe nogle billige rulleskøjter, hvor det er nemt for dig selv at skifte hjulene på dem. På den måde kan du sætte nogle bedre hjul på, som gør det muligt at køre hurtigere, hvis du finder ud af, at det med at stå på rulleskøjter er noget for dig.

Sådan finder du den rigtige størrelse rulleskøjter

Når du skal købe rulleskøjter, kan du ikke bare gå ud fra, at de skal være samme størrelse som dine sko. En tommelfingerregel siger, at de skal være en størrelse større end dine sko. Samtidig er det meget vigtigt, at du selv eller dit barn mærker efter, om rulleskøjterne passer ordentligt.

Når du har rulleskøjterne på, skal du kunne bevæge tæerne lidt. De skal altså ikke sidde tæt til foden på samme måde, som sko skal. Det er en god ide at prøve dem indenfor, så du kan mærke, om det er den rigtige størrelse. Når du ikke har kørt på dem udenfor, kan du nemt få dem byttet igen, hvis de skal være større eller mindre.

Er dit barn stadig i voksealderen, kan det være en løsning, at du køber justerbare rulleskøjter til dit barn. Det gør, at støvlen på rulleskøjten kan spændes ud i takt med, at barnets ben og fødder vokser. Det er en god ide at vælge rulleskøjter med spænder, som barnet selv kan lukke. På den måde bliver det nemt for barnet at komme ud at stå på rulleskøjter.

Hav det rigtige sikkerhedsudstyr på, når du står på rulleskøjter

Sikkerheden er altid vigtig, når du eller dit barn er ude at køre på rulleskøjter. Når I har meget fart på, kan det nemlig hurtigt komme til at gå rigtig galt, hvis I ikke er ordentligt beskyttede. Det gælder særligt hænder og knæ, som er de steder på kroppen, som I oftest vil tage fra med. Det kan også være, at I kommer til at lande på albuerne, og er I rigtig uheldige, kan I komme til at slå hovedet. Det er altså en god ide at gå med hjelm og at have både knæ-, håndleds- og albuebeskyttere på. På den måde er I sikret bedst muligt ved et fald.

Om sommeren kan det dog også blive varmt at have så meget sikkerhedsudstyr på, og jo ældre børnene bliver, jo sværere kan det blive at få dem til at tage det på. Det kan være en god ide, at de selv er med til at vælge det, så de har noget, som de synes, er pænt. Derudover kan det også være smart, at du som forælder viser vejen. Hvis du ikke står på rulleskøjter, kan du for eksempel køre med cykelhjelm, når du cykler. Børn gør ofte det, som deres forældre gør, og ikke det, de siger.

Køb skøjter og rulleskøjter i en og samme støvle

Er det med rulleskøjterne ikke din store passion, men bare sjovt en gang imellem? Så kan det være en god ide, at du køber en rulleskøjte, der også kan bruges som skøjte. Med den kan du tage hjulene af støvlen, spænde en isklinge på og nemt komme ud på isen, når den er der. Det er både en smart og pladsbesparende løsning.

Hvis du virkelig går op i at kunne løbe hurtigt på skøjter eller rulleskøjter, er det bedste dog, at du investerer nogle penge i en ordentlig model. På den måde kan du få mest fart på og udvikle dig meget. Men hvis det kun er en gang imellem, at behovet opstår, kan det være en god løsning at kunne skifte mellem de to.

Få inspiration til at blive bedre til at stå på rulleskøjter

Der er mange steder, hvor du kan få inspiration til, hvordan du kan blive bedre til at stå på rulleskøjter. Der er selvfølgelig nettet, som er en kilde til uendelig viden om emnet. Der kan du finde artikler fra sider for professionelle rulleskøjteløbere til magasiner som Ude og Hjemme og I Form, hvor du kan læse om, hvordan du kommer i gang med at stå på rulleskøjter.

Derudover kan du også finde en masse videoer på You Tube, hvor særligt unge har lagt videoer op af, hvordan de laver forskellige former for tricks på rulleskøjterne. Det kan også være en god måde for dig at få noget inspiration.

Det kan også være med til at udvikle dit rulleskøjteløb, at du melder dig ind i en af landets rulleskøjteklubber. Som nævnt arrangerer de for eksempel sporten Roller Derby, men de arrangerer også flere hyggelige løb. Når du møder andre med den samme hobby som dig, kan du ikke undgå at få noget inspiration.

Gode steder at købe rulleskøjter

Når du skal købe rulleskøjter, kan det være svært at finde ud af, om du skal købe dem via nettet eller i en butik. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Når du køber rulleskøjter i en webshop, er det nemt for dig at danne dig et overblik over de forskellige typer af rulleskøjter. Hvis de ikke har den hjemme, som du gerne ville have, har du ikke brugt en masse tid på at gå forgæves.

I en butik er den største fordel, at du kan prøve rulleskøjterne på med det samme. Det gør det nemt for dig at finde ud af, om det er den type rulleskøjter, som du gerne vil have. Hvis butikken ikke har det mærke hjemme, som du gerne ville have, eller hvis din størrelse er udsolgt, betyder det selvfølgelig, at du er kommet til at spilde din tid ved at gå ned i butikken.

 

0 SEND KOMMENTAR
Bedøm denne artikel
Rate this post

Send Os En Besked Her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *