/ Erhverv & Økonomi / For få virksomheder forhandler i banken

For få virksomheder forhandler i banken Åbenhed i budgetprocessen kan styrke bankkontoen og konkurrenceevnen hos danske firmaer

Simon på september 16, 2015 - 1:31 pm i Erhverv & Økonomi
3 (60%) 1 vote
Sensommeren og efteråret er højsæson for budgetforhandlinger i de danske virksomheder. Selvom der tages svære beslutninger og prioriteringer, undlader mange virksomheder at adressere betydelige omkostningsposter, hvor selv mellemstore virksomheder ofte kan optimere for millioner af kroner årligt.Udenlandske konkurrenter presser på, og der er fokus på konkurrenceevnen, alligevel røres der sjældent ved omkostninger som finansiering, investering, husleje og produktionshjælpemidler.

DANSKE VIRKSOMHEDER TØR IKKE FORHANDLE I BANKEN

Ligesom mange privatpersoner sjældent skifter bank, eller bare undersøger markedet, gør det samme sig gældende for virksomheder.

”Bankerne har siden krisen øget deres magt. Igennem øgede krav til låntagere, heriblandt pengestrømmen, har mange virksomheder fået nye og ringere betingelser på deres bankengagement. De fleste virksomheder kender ikke mulighederne for selv at tage kontrol med dette, hverken indenrigs eller internationalt. Samtidig har der ikke været tradition for at bruge eksterne konsulenter til at tilføre denne viden,” fortæller Frank Thorsen, tidligere Group Purchasing Director hos Findus Nordic og Toms.

En genforhandling af de finansielle engagementer i virksomheden kan imidlertid være starten på en positiv spiral til forbedret pengestrøm og konkurrenceevne. “Danske firmaer forhandler sjældent pro-aktivt betingelser med banken. Der sidder få folk med den rette bankbaggrund ude i virksomhederne, og der er måske en angst for, at ens lånemuligheder og betingelser forværres, hvis man forsøger at forhandle. Netop derfor er potentialet meget stort,” siger Hans-Henrik Skonning Hansen, adm. partner i Expense Reduction Analysts, der er en international konsulentvirksomhed indenfor omkostningsoptimering.

Baseret på erfaring skønner han, at der i mange virksomheder ligger potentielle besparelser på over 1 million kroner ved at forhandle på renter, lånebetingelser, kreditkortgebyrer og sikkerhedsstillelser. En betydelig årlig besparelse.

DEN FASTE HUSLEJE ER TIL FORHANDLING

Et andet potentielt guldæg inden for tilrettelæggelsen af budgettet kan være at se på huslejen.

“Det er en klar trend, at virksomhederne lejer i stedet for at eje. Typisk er lokalerne indrettet til dem ud fra en 10-årig eller længere lejekontrakt. Kun ganske få er klar over, at sådanne kontrakter kan genåbnes, såfremt visse betingelser er opfyldt, såsom hvis lejen ikke svarer til markedsværdien,” fortæller Hans-Henrik Skonning Hansen.

En tredje budgetpost, der kan være særdeles tung hos mange firmaer, er produktionshjælpemidler. Firmaer der fremstiller forbrugsgoder, biotekprodukter og fødevarer, har især meget at hente ved at gennemgå og samle indkøbet af disse omkostninger.

OVER 30 % AT SPARE PÅ PRODUKTIONSHJÆLPEMIDLER

“En fabrik eller et laboratorium kender deres råvarer, men mangler ofte et samlet overblik over deres omkostninger til produktionshjælpemidler og disses pris, selvom de lever i en presset branche. Hvis man ser på ting, der direkte anvendes til produktionen, er der meget at spare uden at gå på kompromis med kvaliteten. 30-40 % er slet ikke atypisk,” mener Frank Thorsen.

Ifølge Expense Reduction Analysts indkøber mange danske virksomheder ad hoc på en række områder til produktionen. Et godt råd er at lave faste aftaler for at holde prisen nede og arbejde med få leverandører. “Alt for ofte lader virksomheden den enkelte medarbejder vurdere, hvor der skal bestilles f.eks. handsker eller kuglelejer. Inden for biotek kan der ofte spares 30-35 % ved blot at skifte leverandør af latexhandsker,” lyder det fra Hans-Henrik Skonning Hansen.

Frank Thorsen ser store uudnyttede muligheder i de danske budgetter rundt omkring, hvis økonomichefer og direktører skruer ned for konservatismen:

“Budgetplanlægning bør være en åben proces, hvor man indhenter analyser og benchmark udefra. Man aner jo ikke, hvor konkurrenterne, både i Danmark og i udlandet, køber deres ting henne og til hvilken pris. I f,eks, England er det meget mere normalt at anvende eksterne rådgivere som Expense Reduction Analysts, da den fokuserede indsats og ekspertise kan hjælpe til at forbedre konkurrenceevnen betydeligt for de fleste virksomheder.”

0 SEND KOMMENTAR
Bedøm denne artikel
3 (60%) 1 vote

Send Os En Besked Her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *