/ Forbruger / Blomkål – grøntsagen vi elsker at hade

Blomkål – grøntsagen vi elsker at hade Tænker du: Kogte, hvide, bløde, buketlignende tilbehør, når du hører ordet blomkål? Tænk om igen! Det kan godt være, at det er den måde, de fleste tilbereder, serverer og spiser blomkål på, men blomkål er meget mere end det.

Blomkål - en misforstået grøntsag
Blomkål er en misforstået grøntsag - og det er rigtigt synd. For den er så meget mere end bare et stykke tilbehør til dagens ret.
Benny på september 28, 2015 - 7:30 am i Forbruger, Hus og Have
Rate this post

Mange afholder sig fra at spise kål, fordi de synes, det smager fælt, men blomkål er nok den slags kål, der smager mindst af kål. Andre afholder sig fra kålen, fordi det lugter fælt – ikke mindst EFTER man har spist det, men det er faktisk et sundhedstegn. Sunde prutter lugter værst – og blomkål er fyldt med fibre. Fibre danner gasser – læs: prutter – men jo oftere du spiser kål, jo mindre prutter du. For hvis du spiser kål jævnligt, tilpasser maven og tarmsystemet sig, og gasudslippet aftager over tid. Der kommer kååål! Som der bliver råbt i en hvis reklame.

Det hurtige tilbehør

Blomkål kan tilberedes på alle mulige måder. Koges, steges, bages, gratineres, friturekoges – ja, sågar spises råt. Det er hurtigt at tilberede – faktisk så smager blomkål bedre, jo mindre tid det tilberedes. Ikke noget med at skamkoge al smag og alle vitaminer ud af det. Jo, jo, vi ved da godt, at det tager en times tid at tilberede en blomkålsgratin, men det er ikke for blomkålens skyld, men derimod for æggemassens skyld.

Det kan spises morgen, middag og aften. Som hovedmåltider, tilbehør eller snacks. Der findes et hav af opskrifter, der indeholder blomkål.

Maskeret blomkål

Ud over almindeligt kogt blomkål og blomkålsgratin så er en af de mest kendte retter med blomkål nok maskeret blomkål, som er kogt blomkål med en sauce – ofte en rejesauce – masser af dild og evt. andet tilbehør.

Maskeret blomkål er kort og godt et helt, kogt blomkålshoved, som du har pyntet både på udseende og smag.

Blomkåls kogetid

Men hvor længe skal det så koge sådan et blomkålshoved? Det skal vi sige dig! Det skal koge, til det er lige netop mørt, men stadig med bid i! Et helt blomkålshoved skal koge i ca. 10-15 minutter – afhængig af størrelse naturligvis. Skal blomkålen efterfølgende gratineres, skal den kun have 8-12 minutter. Buketter skal kun have ca. 5 minutter.

Stegt eller grillet blomkål

Du kan også stege blomkål. Så bliver det gyldent og sprødt og smager nøddeagtigt – det kan spises koldt, lunt eller varmt. Og det er lynende hurtigt og lækkert tilbehør til hvad som helst. Skær blomkålen i 1 cm tykke skiver – pyt med at det går lidt i stykker, det betyder ikke noget. Steg skiverne på begge sider i olie, til de er gyldne – det tager ca. 5-8 minutter i alt. Drys med salt og peber.

Bagt blomkål

Som tidligere nævnt, kan du også bage blomkål. Det skal overhældes med olivenolie og drysses med salt og peber, hvorefter det skal en tur i ovnen ved 175° C i ca. 45 minutter. Spis det som en snack med lidt kryddersmør eller drys med parmesan og server som tilbehør.

Der er rigtig mange muligheder, der er værd at prøve, så du også kan blive lidt sundere med det lækre, hvide hoved.

0 SEND KOMMENTAR
Bedøm denne artikel
Rate this post

Send Os En Besked Her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *